Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Timjandoftande tomatpaj

En strålande vacker paj att ta med sig på picknicken eller servera på sommarbuffén. Den goda blandningen av tomater, basilika, vitlök, pajdeg, sås och färsk timjan gör den här pajen till en succé!

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pajdeg: Börja med degen. Hacka snabbt mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta samman till en deg. Lägg degen att vila i minst 1 timme i kylskåp (den kan gärna ligga över natten).
  2. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Låt fräsa mjuk i olja i en stekpanna utan att ta färg.
  3. Ta bort skalet från tomaterna (går lättast om man först doppar dem i kokande vatten tills skalet spricker). Dela tomaterna i 4 delar och lägg dem i pannan med löken.
  4. Tillsätt basilika, tomatpuré, lite salt och nymalen svartpeppar. Rör om. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i ca 30 minuter. Smaka av. Låt svalna. Ställ kallt.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Ta ut degen från kylskåpet och tryck hastigt ut den i en pajform, ca 27 cm i diameter (för 6 port).
  7. Nagga degen med en gaffel och förgrädda ca 15 minuter - det gör inget om kanterna faller ner under gräddningen. Så här långt kan pajen förberedas.
  8. Bre ut såsen i ett jämnt lager på pajens botten.
  9. Fyllning: Halvera tomaterna till fyllningen och lägg dem i pajformen. Strö över timjan, salt, olja och ta gärna ett par tag med svartpepparkvarnen.
  10. Grädda i 30-45 minuter eller tills tomaterna bubblar och fått fin färg.
  11. Servera pajen varm eller ljummen med Chèvrekräm och en fräsch grönsallad.

För alla

Fri från ägg men innehåller gluten och mjölk.
Gör glutenfri: baka en glutenfri pajbotten, följ i övrigt receptet.
Gör mjölkfri: använd mjölkfritt matfett i stället för vanligt margarin eller smör.

Näringsvärdet är beräknat utan chèvrekräm och sallad.

Ingredienser

Portioner: 6
Pajdeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 150 g kylskåpskallt smör eller margarin
  • 2 msk iskallt vatten
Sås
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olja
  • 6 tomater eller krossade tomater (6 tomater motsvarar 1 burk krossade tomater à 400 g)
  • 1 dl grovhackad basilika (1 dl motsvarar ca 1 kruka)
  • 2 msk tomatpuré
  • salt och peppar
Fyllning
  • 1 kg färska tomater gärna med blandade färger och former
  • 0,8 tsk salt
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 msk olivolja
  • några kvistar färsk timjan till dekoration
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1667 kJ / 399 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept