Hårt, mjukt eller mittemellan?

Koktider för ägg

Storleken har betydelse - i alla fall när det kommer till äggkokning. Flera minuter i koktid skiljer mellan stora och små ägg. Här visar vi hur du anpassar antalet minuter efter äggets storlek. Med våra råd får du ditt ägg precis som du vill ha det - varje gång!
Missa inte: Mängder av recept med pocherade ägg.

Koktid för ägg

Koktid efter ägg och storlek

  • Löskokt ägg med rinnande gula, delat i två mot mörk botten.

    Löskokt

    Litet ägg (S), under 50 g - 6 minuter

    Medelstort ägg (M), ca 60 g - 7 minuter

    Stort ägg (L), över 70 g - 8 minuter

  • Mjukkokt ägg med halvlös gula, delat i halvor mot mörk botten.

    Mjukkokt

    Litet ägg (S), under 50 g - 8 minuter

    Medelstort ägg (M), ca 60 g - 9 minuter

    Stort ägg (L), över 70 g - 10 minuter

  • Hårdkokt ägg med hård gula, delat i halvor mot mörk botten.

    Hårdkokt

    Litet ägg (S), under 50 g - 10 minuter

    Medelstort ägg (M), ca 60 g - 11 minuter

    Stort ägg (L), över 70 g - 12 minuter

Koka så här!

Tiderna gäller när du kokar äggen så här:

  1. Låt vattnet koka upp först, eftersom olika spisar värms upp olika snabbt.
  2. Lägg ner äggen försiktigt i sjudande vatten - då spricker inte äggen!
  3. Ta tid.
  4. Kyl ner direkt, i 2 minuter.

Så blir ett mediumstort ägg i olika tider

  • Kokt ägg med mjukkokt vita och helt rinnande gula mot svart botten,.

    5 minuter

    (60 grams ägg, storlek medium)

  • Kokt ägg med rinnande gula.

    6 minuter

    (60 grams ägg, storlek medium)

  • Kokt ägg med rinnande gula (något fastare mot vitan).

    7 minuter

    (60 grams ägg, storlek medium)

  • Kokt ägg med lite rinnande gula i mitten av ägget, delat i halvor mot svart bakgrund.

    8 minuter

    (60 grams ägg, storlek medium)

  • Kokt ägg med nästan helt hårdkokt gula, delad i halvor mot svart bakgrund.

    9 minuter

    (60 grams ägg, storlek medium)

  • Kokt ägg med hårdkokt gula, delad i halvor mot svart botten.

    10 minuter

    (60 grams ägg, storlek medium)

  • Hårdkokt ägg med lätt grynig gula, delat i halvor mot svart botten.

    11 minuter

    (60 grams ägg, storlek medium)

  • Kokt ägg med grynig gula som börjat släppa från vitan, delad i halvor mot svart botten.

    12 minuter

    (60 grams ägg, storlek medium)

  • Kokt ägg med grynig, hårdkokt gula som släpper från vitan, delat i halvor mot svart botten.

    13 minuter

    (60 grams ägg, storlek medium)

Glöm inte att logga in

Som inloggad på ica.se så kan du:

... och mycket mer! Klicka här för att logga in enkelt med Mobilt BankID eller lösenord.

Artiklar (1463)

Briljera i köket!

Hur pocherar man ägg?

Med några enkla knep kan vem som helst lyckas med den perfekt rinniga gulan, vi visar hur.

Matskola

Filea apelsin

Vi visar hur du gör för att skalar och filear apelsinen på bästa sätt.

Matskola

Laga koreansk Bulgogi

Lär dig laga den koreanska rätten Bulgogi! Vi visar steg för steg hur du gör.

Matskola

Äppelmust

Gör egen äppelmust för att ta hand om äppelskörden, här är några olika tillvägagångssätt.

Baconskola

Bacon i ugn

Det bästa sättet att få krispigt bacon till många är att steka ditt bacon i ugnen.

ICAs dietist tipsar!

Nyttigare pasta

Se hit om du är på jakt efter en mer nyttig och hälsosam pasta.