Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Rotfrukter med ost- och nöttäcke

Rotfrukter med ost- och nöttäcke är ett svindlande god rotfruktslåda med otroliga smaker från det delikata ost- och nöttäcket. Kräver lite tid i ugnen men det är det värt för det här är verkligen något utöver det vanliga!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skär potatis och rotfrukter i ca 2 cm stora bitar. Skala och skär löken i strimlor. Skala och pressa vitlöken.
  3. Blanda rotfrukter, vitlök och lök i en stor ugnsform.
  4. Vispa samman olja, senap och honung. Häll det över rotfruktsblandningen. Salta och peppra lätt. Blanda väl. Strö över persilja och rosmarin.
  5. Täck med aluminiumfolie. Ställ in i ugnen i 50 minuter, de ska inte rostas.
  6. Under tiden: Rosta och hacka hasselnötterna.
  7. Blanda med bröd, smör och ost. Salta och peppra lätt.
  8. Ta ut rotfrukterna. Häll på grädden. Blanda väl. Täck med nötblandningen. Ställ in i ugnen ca 20 minuter, tills täcket fått fin färg. Servera gärna tillsammans med Örtigt mos, Panerade lammkotletter, Myntachutney och Senapsvinägrett.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: använd grädde, matfett och bröd utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: ersätt grädde med t ex soja- eller havrebaserad gräddersättning. Använd mjölkfria alternativ till bröd, ost och matfett.

Tips

Mängderna av de olika rotfrukterna är inte så noga, men beräkna en sammanlagd vikt på 1–1 1/2 kg (för 4 port).

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 200 g skalad potatis
  • ca 200 g skalad kålrot
  • ca 200 g skalad morot
  • ca 200 g skalad rotselleri
  • ca 200 g skalad palsternacka
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olja (gärna raps- eller olivolja)
  • 3 msk grovkornig senap
  • 2 msk flytande honung
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1 msk finhackad rosmarin
  • 1 dl vispgrädde
  • salt och peppar
Ost- och nöttäcke
  • 70 g hasselnötter
  • 120 g färskrivet formbröd
  • 4 msk smält smör
  • 4 msk riven, lagrad cheddarost
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan