Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Mac ’n’ cheese med krispig sallad

Mac´n´cheese är en makaronilåda med pasta, rökt bog, ärter och en bechamellsås av mjölk och ost. Till detta en fräsch och krispig råkostsallad på kålrot och morot.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 4, 2012
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina ärterna. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  3. Skala och finhacka löken. Fräs lökhacket i matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och koka upp. Vispa ihop mjölet med vatten. Rör ner redningen i mjölken och koka till en tjock sås.
  4. Ta kastrullen från värmen och rör i osten. Smaka av med salt och peppar.
  5. Strimla bogen. Fintärna brödskivan.
  6. Blanda pastan, bogen, ärterna och oreganon i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och blanda delvis in i pastan. Strö till sist över brödtärningarna.
  7. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min tills gratängen har fått en gyllenbrun och krispig yta.
  8. Krispig sallad: Skala kålroten och morötterna. Skiva dem tunt på mandolin eller med potatisskalare. Blanda med bistrosalladen, vinägern och olivoljan vid servering.

För alla

Rätten är fri från ägg men innehåller gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: använd glutenfri pasta. Byt ut vetemjölet mot majsstärkelse. Använd glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risalternativ. Uteslut osten eller ersätt den med en klick Sour Supreme (innehåller soja). Använd bröd utan mjölk.

Tips

Barnknepet: Tillaga rätten i små aluminiumformar (muffinsformar) och servera i dessa till barnen. Bjud ärterna vid sidan av istället för att blanda dem i gratängen.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1/2 påse ärter (à 500 g)
  • 280 g pasta (gärna lumaconi)
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör eller margarin
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 1/2 dl vatten
  • 100 g riven ost
  • salt och peppar
  • 400 g rökt bog
  • 1 skiva vitt formbröd
  • 1/2 tsk torkad oregano
Krispig sallad
  • 200 g kålrot
  • 2 minimorötter
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 1/3 påse bistrosallad
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3207 kJ / 768 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer