Rödvinssås med chili & kakao

Betyg 3 av 5.
57 personer har röstat
7
Rödvinssås med chili & kakao

Imponerande och läcker rödvinssås med chili och kakao som blir pricken över i till de flesta kötträtter! Morot, rotselleri, rödlök och kalvfond är några av de höstiga smakerna som går så bra ihop med chilin och vinet.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2006

Rödvinssås med chili & kakao

Ingredienser

6 portioner
100 g  rotselleri
1   liten morot
1   liten rödlök
1   liten röd chilifrukt t ex spansk peppar
2 - 3   vitlöksklyftor
1   tomat
2 msk  olivolja
1 1/2 msk  kakao
2 msk  strösocker
1 dl  balsamvinäger
3 dl  rödvin eller rött matlagningsvin
2 msk  konc kalvfond
4 dl  vatten
1 - 1 1/2 msk  brun maizenaredning
salt och peppar

Gör så här

Tips

Kan med fördel göras flera dagar i förväg.

Det går även att använda mörk choklad av god kvalitet. Rör ner ca 40 g i såsen strax före servering (för 6 port).

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3 av 5.
57 personer har röstat

Kommentarer

Jättegod sås till grillat! men jag tog kakaooulver...och lite ingefära.

Berit

2011-05-20

En verklig god sås. Perfekt när man bjuder in vänner.

Claes

2008-06-02

Rekommenderas varmt! Det är ganska mycket jobb bakom såsen men resultatet är värd mödan. Vi uppfattade varken rotsellerin eller vinägern som ett problem och även vi använde oss av en bättre choklad, 72% som finhackades och rördes ner precis innan serveringen. Jag serverade såsen som en av två såser(gorgonzola) till oxfilétournedo - Smarrigt!

Christer

2008-01-07

Näringsvärde per portion

Energi460 KJ / 110 kCal
Fett6 g

Testa liknande recept

Rödvinssky
Betyg 3.4 av 5.
152 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Över 60 min att tillaga
Madeirasås
Betyg 4 av 5.
28 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Gotländsk lammgryta
Betyg 4 av 5.
14 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Honungskryddad rosmarinsky
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Över 60 min att tillaga