Rödvinssås med chili & kakao

54
7
Rödvinssås med chili & kakao

Imponerande och läcker rödvinssås med chili och kakao som blir pricken över i till de flesta kötträtter! Morot, rotselleri, rödlök och kalvfond är några av de höstiga smakerna som går så bra ihop med chilin och vinet.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2006

Rödvinssås med chili & kakao

Ingredienser

6 portioner
100 g rotselleri
1 liten morot
1 liten rödlök
1 liten röd chilifrukt t ex spansk peppar
2 - 3 vitlöksklyftor
1 tomat
2 msk olivolja
1 1/2 msk kakao
2 msk strösocker
1 dl balsamvinäger
3 dl rödvin eller rött matlagningsvin
2 msk konc kalvfond
4 dl vatten
1 - 1 1/2 msk brun maizenaredning
salt och peppar

Gör så här

Tips

Kan med fördel göras flera dagar i förväg.

Det går även att använda mörk choklad av god kvalitet. Rör ner ca 40 g i såsen strax före servering (för 6 port).

Vad tyckte du om receptet?

54

Kommentarer

Berit

2011-05-20

Jättegod sås till grillat! men jag tog kakaooulver...och lite ingefära.

Claes

2008-06-02

En verklig god sås. Perfekt när man bjuder in vänner.

Christer

2008-01-07

Rekommenderas varmt! Det är ganska mycket jobb bakom såsen men resultatet är värd mödan. Vi uppfattade varken rotsellerin eller vinägern som ett problem och även vi använde oss av en bättre choklad, 72% som finhackades och rördes ner precis innan serveringen. Jag serverade såsen som en av två såser(gorgonzola) till oxfilétournedo - Smarrigt!

Näringsvärde per portion

Energi 460 KJ / 110 kCal
Fett 6 g
Läs mer om näringsvärden