Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Avancerad

Rödvinssås med chili & kakao

Imponerande och läcker rödvinssås med chili och kakao som blir pricken över i till de flesta kötträtter! Morot, rotselleri, rödlök och kalvfond är några av de höstiga smakerna som går så bra ihop med chilin och vinet.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2006
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala/putsa och grovhacka rotselleri, morot, rödlök, chilifrukt, vitlök och tomat.
  2. Hetta upp olja i en kastrull. Bryn grönsakerna tills de får färg men utan att brännas. Strö över kakaon.
  3. Strö över sockret och låt det börja karamelliseras. Häll på vinägern. Rör och låt koka tills vätskan börjar få en sirapsliknande konsistens.
  4. Häll på vinet och koka tills 1/3 av vätskan återstår, ca 15 minuter. Tillsätt kalvfond och vatten.
  5. Småkoka i 10-15 minuter. Rör ner maizenaredningen. Smaka av med salt och peppar. Sila av och servera till köttet. Serveras gärna till Nyårsfestlig biffrad, Blomkålspuré och Kantarellfräs.

Tips

Kan med fördel göras flera dagar i förväg.

Det går även att använda mörk choklad av god kvalitet. Rör ner ca 40 g i såsen strax före servering (för 6 port).

Ingredienser

Portioner: 6
  • 100 g rotselleri
  • 1 liten morot
  • 1 liten rödlök
  • 1 liten röd chilifrukt t ex spansk peppar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tomat
  • 2 msk olivolja
  • 1 1/2 msk kakao
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl balsamvinäger
  • 3 dl rödvin eller rött matlagningsvin
  • 2 msk konc kalvfond
  • 4 dl vatten
  • 1 1/2 msk brun maizenaredning
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 460 kJ / 110 kCal
Fett: 6 g
Läs mer om näringsvärden