Rödvinssås med sting | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Rödvinssås med sting

Med denna rödvinssås som har ett hett inslag av chilifrukt får du en såsupplevelse av rang. Rödvinssåsen med alla sina ingredienser får en härligt djup smak när den reducerats och blir med sitt sting av chili den perfekta såsen till festen.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dagen före festen: Skala/putsa och grovhacka rotselleri, morot, rödlök, chilifrukt, vitlök och tomat. Hetta upp oljan i en kastrull. Bryn grönsakerna, de ska ta färg men inte brännas.
  2. Strö över sockret och låt det börja karamelliseras. Häll på vinägern. Rör och låt koka tills vätskan börjar få en sirapsliknande konsistens.
  3. Häll på vinet och koka tills 1/3 av vätskan återstår, det tar ca 15 minuter. Tillsätt kalvfond och vatten.
  4. Småkoka i 10-15 minuter. Rör ner maizenaredningen. Smaka av med salt och peppar. Sila av och låt svalna. Täck med plastfolie och ställ in i kylen.
  5. Nyårsafton/festkvällen: Koka upp såsen under omrörning. Häll över i en såssnipa eller såstermos.

För alla

Rödvinsås med sting innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår.
Gör mjölkfritt: använd mjölkfri buljongtärning i stället för fond och red av med ren majsstärkelse, Maizena.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 100 g rotselleri
  • 1 liten morot
  • 1 liten rödlök
  • 1 liten röd chilifrukt (spansk peppar)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tomat
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl balsamvinäger
  • 3 dl rött vin eller rött matlagningsvin
  • 2 msk konc kalvfond
  • 4 dl vatten
  • 2 msk brun maizenaredning
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan