Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Parmalindad laxfilé med getostgratinerade gulbetor och rödvinssås

Parmalindad laxfilé är en utsökt festrätt. Med getostgratinerade gulbetor blir det både spännande och livfullt. Den smarriga rödvinssåsen innehåller stjärnanis och ingefära.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2007
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Börja med att koka gulbetorna i lättsaltat vatten ca 30 minuter beroende på storlek. Lägg dem i kallt vatten och skala sedan med fingrarna.
  2. Sås: Häll sockret i en kastrull och smält det försiktigt. Tillsätt rödvin, konc kalvfond, vatten och vinäger. Låt koka ihop till hälften.
  3. Tillsätt stjärnanis. Grovhacka ingefära och chilifrukt. Tillsätt detta. Koka vidare så att det reduceras ytterligare. Smaka av med finrivet limeskal, -saft och honung.
  4. Sila såsen och runda av med smör så att såsen blir blank och fin. Red ev med maizena.
  5. Halvera gulbetorna. Lägg en skiva getost på och droppa lite olivolja över. Sätt in i ugnen på 250°C i 5-10 minuter på övervärme så att osten får fin färg. Strö över flingsalt och peppra.
  6. Linda parmaskinkan runt laxfiléerna, bryn i olivolja och och stek vidare tillsammans med rosmarinkvisten i ugnen på 125°C i 10-15 minuter. Låt vila några minuter. Servera med gulbetor och grönsallad eller råris. Skeda såsen över laxen.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 900 g laxfilé
  • 12 tunna skivor parmaskinka
  • 1 kvist rosmarin
  • olivolja
  • 600 g gulbetor
  • 100 g getost
  • salt
  • vitpeppar
Sås
  • 2 msk strösocker
  • 4 dl rödvin
  • 3 msk konc kalvfond
  • 5 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 stjärnanis
  • 1 liten bit ingefära
  • 1/2 chilifrukt (t ex serrano)
  • finrivet skal och saft av 1 lime
  • honung
  • 1 msk smör
  • ev maizenaredning
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2060 kJ / 490 kCal
Fett: 26 g
Läs mer om näringsvärden