Madeirasås

Förstklassig, utsökt madeirasås. Fyllig, behaglig smak med balsamvinäger och söt madeira. Vitlök, morot och olja ger en förstklassig smak. Madeirasåsen passar utmärkt till fläskkött.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2001

Ingredienser
4 portioner
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/2 msk olja
1 msk socker
1 msk balsamvinäger
1 dl madeira
2 msk kalvfond (konc på flaska)
2 dl vatten
1 msk maizenaredning (för mörka såser)
2 msk madeira
1 tsk smör
salt
peppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Typiskt att man gjorde såsen INNAN man läst alla kommentarer… JA! Alldeles för söt.. ta betydligt mindre socker än receptet. Annars enkel och god. Jag räddade upp såsen med grädde och soya. Nästa gång blir det mycket mindre socker. :)
Magnus
2025-01-26Hej Magnus! Nu har kockarna provlagat om receptet och justerat sötman. Hälsningar Redaktionen
ICA-köket
2025-01-29Hej! Först följde jag receptet men tog mindre socker och mer kalvfond som någon eller några hade skrivit om här. Jag tyckte såsen fortfarande hade lite för mycket smak av balsamvinäger, men den var rättså god. Gjorde en ny sås näst följande dag, bytte ut balsamvinäger mot mot rött vin samt fräste lök, krossad vitlök, morot och persilja samt avsluta med en klick smör. Jag slog ihop bägge såserna och fick en riktigt god Madeirasås tack vare era kommentarer. Ps. Balsamvinäger kanske behövs, men ytterst lite av den varan. Jalle
Jarl
2024-08-30Ta bara 1 TESKED socker, 3dl Madeira och lite mer kalvfond. Så smakar den maderiasås, ovan recept smakar sockervadd
Mikael
2024-02-03