Rödbetsgryta med mandel- och ärtchutney
En riktigt lättlagad vegetarisk gryta. Rödbetor, morötter och röda linser ger grytan mycket smak. Och så en annorlunda chutney på gröna ärter, mandel och färsk ingefära till. Blir det något över av chutneyn? Den är grym som grönsaksdipp!
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2013
Ingredienser
4 portioner
Mandel- och ärtchutney
2 dl sötmandel (gärna skållad och skalad)
200 g frysta gröna ärtor
1 msk färskriven ingefära
1 msk färskpressad citronjuice
1 tsk malen koriander
1 tsk örtsalt
1 krm peppar
Rödbetsgryta
1 gul lök
400 g rödbetor (400 g motsvarar ca 5 -7 st)
400 g morötter (400 g motsvarar ca 3-5 st)
3 dl torkade röda linser
1 l vatten
2 vitlöksklyftor
1 msk färskpressad citronjuice
2 tsk örtsalt
1 krm nymalen svartpeppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2288 KJ / 547 kCal
Fett18 g
Salt3 g
Kolhydrater60 g
Protein27 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Det här receptet hade behövt mått i deciliter och antal, inte bara vikt.
Moa
2021-05-14Hej Moa! Vi har nu lagt till styck på morötter och rödbetor men de kan ju variera i storlek därför blir det lite svårt att säga exakt antal. Hoppas detta underlättar. Hälsningar Ulrika.
Redaktionen
2021-05-28Gav rätten en 3:a, går bra att göra och är en helt ok bas-veg-gryta. Däremot tycker jag att receptet fattas lite oompf. Lite mer krydda? Själv lade jag till sambal oelek och yoghurt till chutneyn för lite mer smak och sting.
Sanna
2019-07-12Den godaste vegetariska rätt jag ätit!
Helena
2013-04-13