Daal på röda linser med garam masala
Daal är en mustig indisk gryta, här med röda linser, med garam masala och en skvätt kokosmjölk. Prova en tjockare variant, mer som en gröt. Toppa med tomater, salta mandlar, en klick matyoghurt och färsk koriander. Dubbla chilimängden för mer hetta.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2016
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
25 g ingefära
2 små morötter
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
3 tomater
1 tsk malen spiskummin
2 msk rapsolja
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
3 dl torkade röda linser
6 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1 1/2 dl kokosmjölk
färskpressad juice av 1 lime
nymalen svartpeppar
Till servering
körsbärstomater
rostade salta sötmandlar
färsk koriander
matyoghurt
naanbröd
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1834 KJ / 438 kCal
Fett22 g
Salt2.71 g
Kolhydrater38.3 g
Protein18.8 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Går det att frysa in denna gryta?
Hanna
2024-08-27Hej Hanna! Ja, det går fint! Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-08-27Kan jag ersätta garam masala rakt av mot tikka masala?
Gun
2024-03-03Hej Gun! Det går bra att byta. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-03-04Underbara indiska smaker. Krämig och fantastiskt god gryta. Ett måste är Naanbröd till. Wow!
Jennie
2022-03-18