Persisk nudelsoppa - Ash Reshte
Nudelsoppan Ash Reshte är en traditionell soppa som ätits i generationer och gärna serveras vid det persiska nyåret. Den persiska soppan kan givetvis lagas på många olika sätt. I vårt sopprecept här använder vi gröna linser, kidneybönor och kikärtor, samt spenat och koriander. Vid servering toppas soppan med karamelliserad lök och yoghurt.
Ingredienser
6 portioner
Soppa
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 krukor persilja
2 krukor koriander
200 g färsk spenat
1 purjolök (à ca 300 g)
1 förp kokta kidneybönor (à 400 g)
1 förp kokta kikärtor (à 400 g)
3 msk rapsolja
1 dl torra gröna linser
2 tsk gurkmeja
1 1/2 l grönsaksbuljong (vatten och tärningar eller fond)
100 g reshte (persiska nudlar) eller spaghetti
salt
svartpeppar
Topping
2 gula lökar
3 msk rapsolja
2 msk torkad mynta
naturell yoghurt eller gräddfil
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1592 KJ / 381 kCal
Fett16 g
Salt2.1 g
Kolhydrater36 g
Protein17 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Funkar bra med udon nudlar brutna i mindre bitar om reshte inte går att få tag i! Oatlys havregurt passade fint som mjölkfritt alternativ också.
Jessica
2024-02-05