Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Pizza bianca med potatis och palsternacka

Pizza bianca, eller vit pizza är helt enkelt en pizza utan tomatsås. Toppingen består istället av krämig ost som sakta får smälta i ugnen. Toppa gärna din pizza bianca med tryffelolja för en extra smaksensation.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°C (fingervarmt) och lös upp jästen i lite av vattnet.
  2. Häll sedan på resten av vattnet, socker, salt och olivolja. Blanda i nästan allt vetemjöl och knåda degen för hand eller i maskin tills den är smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Jäs degen under bakduk i 40 minuter.
  3. Koka under tiden potatis- och palsternacksskivorna i saltat vatten i 2 minuter så att de mjuknar. Häll av vattnet och låt skivorna ånga av.
  4. Värm ugnen till 250°C.
  5. Kavla eller platta ut 2 plåtstora eller 4 portionspizzor (för 4 port) och lägg på en plåt.
  6. Bred crème fraiche eller smetana på pizzabottnen, lägg på potatis och palsternacka och ost, repa över rosmarin och riv eventuellt över lite muskot. Grädda pizzan mitt i ugnen tills osten bubblar och börjar bli gyllene, i 12–15 minuter.
  7. Ta ut pizzan, droppa över olivoljan och strö över lite flingsalt och nymald svartpeppar.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfria pizzabottnar eller baka egna med glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkprotein: byt ut crème fraiche mot Sour Supreme (innehåller soja) eller annan mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Byt ut osten mot mjölkproteinfri ost.

Receptet är framtaget av mästerkocken Sigrid Bárány i samarbete med Lantmännen.

Tips

Tryffelolja eller tryffelsalt är gott på en pizza bianca!

Ingredienser

Portioner: 4
Pizzadeg
  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 2 msk olivolja
  • 6 dl vetemjöl special (kan bytas ut mot vanligt vetemjöl)
Topping
  • 2 dl crème fraiche eller smetana
  • 400 g kitt ost (Taleggio, Marquis och Castello Golden är alla kittostar men du kan också byta ut mot vanlig hårdost)
  • 3 palsternackor (tunt skivade)
  • 3 potatisar (tunt skivade)
  • 1 kruka färsk rosmarin
  • 1 krm riven muskotnöt (kan uteslutas)
  • 1 1/2 dl god olivolja (kan uteslutas)
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 5582 kJ / 1336 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer