Osso bucco på revbensspjäll
Osso bucco på revbensspjäll är en mustig och festlig köttgryta med trevliga smaker av rotselleri, morötter, vin, tomater, apelsin och timjan. Till grytan gör du en supergod gremolata och servera gärna med potatismos.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2023
Ingredienser
4 portioner
800 g tjocka revbensspjäll
1/2 dl vetemjöl
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
ca 300 g rotselleri
3 msk smör eller olja
2 1/2 dl vitt vin
500 g krossade tomater
1/2 dl färskpressad apelsinjuice (ca 1/2 apelsin motsvarar 1/2 dl)
1/3 kruka timjan
1 lagerblad
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Gremolata
1 citron
1 vitlöksklyfta
3 msk hackad persilja
3 msk olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Till servering
potatismos
grönsallad
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl. serveringsförslag.
Energi3047 KJ / 727 kCal
Fett47 g
Salt3 g
Kolhydrater24 g
Protein39 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Den här ossobucon blev jättegod! Kryddade köttet ordentligt innan bryning, lät grytan puttra tills köttet trillade av benen (en halvtimme längre än i receptet tog det). Gremolatan förstås en höjdare. Serverades med saffransrisotto. Ger fem stjärnor. Den här ska jag absolut bjuda fler på😋!
Anna
2024-02-04Hej! Det här låter gott! Jag läser dock längst ner i kommentarerna att saften av citronen också ska med i grytan. Stämmer det? Citronsaft står sedan inte med varken i ingedienslistan eller i receptet, så blev lite förvirrad.
Sara
2024-02-01Hej Sara! Det är bara skalet från citronen som används i receptet. Men du kan alltid smaka av med lite pressad citron ifall du vill ha lite mer syra på rättten. Hälsningar Niclas.
Redaktionen
2024-02-02Smaktlöst
Mats
2023-04-15