Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Osso buco med gremolatasallad

Osso buco är namnet på en klassisk italiensk gryta som vanligtvis görs på kalvlägg, men som här blir fantastiskt god med tjocka revbensspjäll. I buljongen från köttet får sedan olika sorters rotfrukter koka mjuka. Fullända verket med en gremolatadressad sallad!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala lök och vitlök. Dela och skiva löken. Krossa vitlöksklyftorna med sidan av kniven och hacka dem grovt.
  2. Skär spjällen i skivor (mellan benen).
  3. Bryn köttet i 2 msk av smöret (för 4 portioner) i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en gryta.
  4. Fräs lök och vitlök i resterande smör i stekpannan tills det är mjukt, ca 2 minuter. Tillsätt vatten, koka upp och rör runt. Häll detta i grytan.
  5. Tillsätt vin, timjan, kalvfond och hela tomater. Häll på vatten så att det precis täcker köttet. Koka upp och sjud med lock 1½–2 timmar, tills köttet släpper från benet.
  6. Skala under tiden rotfrukterna och skär dem i ca 3 cm stora tärningar.
  7. Lyft upp köttet. Tillsätt rotfrukterna och koka utan lock ca 20 minuter, tills de är mjuka. Smaka ev av med salt och peppar.
  8. Gremolatasallad: Skala och finriv vitlöken. Blanda med citronskal, citronjuice, persilja och olja. Krydda med salt och peppar. Strimla sockerärterna. Skölj och ansa gemsalladen.  Plocka loss salladsbladen och lägg i en skål. Strö över sockerärterna. Ringla över dressingen. Hyvla ev över parmesanost.
  9. Lägg tillbaka köttet i grytan. Strö över persiljan.
  10. Servera grytan med salladen.

För alla (Osso buco)

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden, välj laktosfritt matfett eller olja.
Gör mjölkproteinfri: Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden, välj mjölkproteinfritt matfett eller olja.
Gör äggfri: Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden.

För alla (Gremolatasallad)

Fri från gluten och laktos.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt ostalternativ eller uteslut osten.
Gör äggfri: Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, eller uteslut osten.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 1/5 kg tjocka revbensspjäll eller skivad kalvlägg
  • 3 msk smör
  • 2 krm peppar
  • 3 krm salt
  • 2 dl vatten
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 4 färska timjankvistar
  • 3 msk konc kalvfond
  • 1 burk hela tomater (à 400 g)
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 400 g rotselleri
  • 1 dl hackad persilja
Gremolatasallad
  • 2 vitlöksklyftor
  • finrivet skal och färskpressad juice av 1 citron
  • 1 1/2 dl finhackad bladpersilja
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 ask sockerärtor (à ca 150 g)
  • 2 gemsallad (à ca 80 g)
  • ev parmesanost att hyvla över
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 4160 kJ / 994 kCal