Osso bucco på revbensspjäll

Osso bucco på revbensspjäll är en mustig och festlig köttgryta med trevliga smaker av rotselleri, morötter, vin, tomater, apelsin och timjan. Till grytan gör du en supergod gremolata och servera gärna med potatismos.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2023

Ingredienser
4 portioner
800 g tjocka revbensspjäll
1/2 dl vetemjöl
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
ca 300 g rotselleri
3 msk smör eller olja
2 1/2 dl vitt vin
500 g krossade tomater
1/2 dl färskpressad apelsinjuice (ca 1/2 apelsin motsvarar 1/2 dl)
1/3 kruka timjan
1 lagerblad
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Gremolata
1 citron
1 vitlöksklyfta
3 msk hackad persilja
3 msk olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Till servering
potatismos
grönsallad
Gör så här
01:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl. serveringsförslag.
Energi3047 KJ / 727 kCal
Fett47 g
Salt3 g
Kolhydrater24 g
Protein39 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
11 stGrytan blev för fet. Vad göra?
Lilian
Hej Lilian! Fettet flyter upp så då kan du ösa bort lite med en sked eller skopa. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Riktigt gott faktiskt.
Johan
Den här ossobucon blev jättegod! Kryddade köttet ordentligt innan bryning, lät grytan puttra tills köttet trillade av benen (en halvtimme längre än i receptet tog det). Gremolatan förstås en höjdare. Serverades med saffransrisotto. Ger fem stjärnor. Den här ska jag absolut bjuda fler på😋!
Anna
Hej! Det här låter gott! Jag läser dock längst ner i kommentarerna att saften av citronen också ska med i grytan. Stämmer det? Citronsaft står sedan inte med varken i ingedienslistan eller i receptet, så blev lite förvirrad.
Sara
Hej Sara! Det är bara skalet från citronen som används i receptet. Men du kan alltid smaka av med lite pressad citron ifall du vill ha lite mer syra på rättten. Hälsningar Niclas.
ICA-köket
Smaktlöst
Mats
Jättegott! Mer kryddor & koktid behövs. Serverade denna till bandspagetti, vilken jag la i stor form, och på med gryta & gremolatan. Passade utmärkt! Fick inte riktigt ihop det med rekommendationen potatismos. :-)
Malin
Så supergott. Krydda köttet och grönsakerna innan du häller på vätska så får det bättre smak. Koktiden ca 2 timmar 1,5 Tim är för lite. Skippade gremolatan, strödde finhackad persilja över strax innan servering istället. Hasselbackspotatis passar perfekt till.
Anneli
Mycket bra recept. Dock så får den nog koka en timme extra och snåla inte med salt o peppar.
Johan
Definitivt inte 1,5 timme. God gryta gör man på minst 4-5 timmar. Har ni italienare i teamet?
Oscar
Kan tyvärr inte rekommendera det här receptet. Även om det inte är svårt, så är det orimligt stor arbetsinsats och lång väntetid för att åstadkomma en gryta som bara når upp till nivån "Helt OK".
Martin