Osso buco
Den perfekta söndagsmiddagen är kalvlägg som har fått koka långsamt i 1 1/2 timme. Till en klassisk osso buco hör också selleri, vitt vin, lök, morötter och timjan. Servera det genomkokta köttet med gremolata, den friska blandningen av citron, vitlök och persilja.
Ingredienser
4 portioner
ca 1200 g kalvlägg
ca 1/2 dl vetemjöl
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1/3 liten rotselleri
3 msk smör eller margarin
2 1/2 dl vitt matlagningsvin eller vitt vin
500 g krossade tomater
1 apelsin
1/3 kruka timjan
1 lagerblad
salt och peppar
Gremolata
1 citron
1 vitlöksklyfta
3 msk hackad persilja
3 msk olivolja
Till servering
pasta
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Det är bättre med stjälkselleri än rot-dito. Stjälkvarianten ger en liten pikant beska som man aldrig får från rotsellerin. Klassiskt är risotto tillbehör men alternativen går ju också bra.
Anders
2023-10-05För de som inte vill använda alkohol i sin matlagning går rödbetsjuice jättebra att använda i samma mängd.
Mariyam
2023-09-28Hej Mariyam! Tack för att du delar med dig av tipset. ❤ Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-09-28Hej! Jag "försvenskade" receptet och använde älgkalv lägg istället, och att jag skippade vinet och spädde med buljong istället. Det blev väldigt gott och riktigt mört. Älg kan ibland vara ganska segt, men inte i det här fallet.
Claes
2015-02-11