Klassiska kåldolmar

Ett härligt recept på klassiska kåldolmar. Du gör kåldolmarna av bland annat vitkål, grötris, mjölk, lök, blandfärs, ägg och sirap. Utsökt att servera med krämigt potatismos och rårörda lingon!

Ingredienser
4 portioner
1/2 dl grötris
1 dl vatten
2 dl mjölk
1 vitkålshuvud (12 fina blad)
1 stor gul lök
1 msk smör
300 g blandfärs
2 ägg
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
matfett (till formen)
1 msk smält smör (att ringla över)
2 msk ljus sirap
4 dl kålspad (från kokningen)
2 msk konc kalvfond
2 tsk majsstärkelse
Till servering
potatismos
rårörda lingon
pressgurka
Gör så här
00:45:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1731 KJ / 414 kCal
Fett22 g
Salt6.6 g
Kolhydrater30 g
Protein23 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
36 stJesper... kålpudding.. 👍😋
Bengt
Lite smaklöst, både kåldolmarna och såsen. Det skulle behövas något mer, kanske kryddpeppar?
Kerstin
Säkert gott! Men vi följer den klassiska rutiga kokboken recept! Av resterna gör vi vitkålssoppa ur samma receptsamling. 😊
Amanda
Vad kan man göra med den otroliga mängd vitkål som blir över efter kokningen?
Jesper
Supergott! 👌
Gerd åsa sanny
Många moment men enkelt göra ändå Njut av god mat och stressa inte Jag använde oxå kryddpeppar i färsen
Jonas
Blir de bra att frysa? Före eller efter ugnen?
Camilla
Hej Camilla! Det funkar fint att frysa dolmarna. Frys in dem efter de är ugnsbakta. Lycka till! Hälsningar Niclas
ICA-köket
Bra recept men det behövs mycket mer salt och gärna lite svartpeppar också.
Anne brigitte
Kåldolmar ska jag göra i veckan och en rätt som är uppskattad för den som tycker om svensk husmanskost:) Jag som kock steker alltid kåldolmarna på ena sidan för att få den bruna stekytan innan med sirap innan de får gotta sig i ugnen med lite av stekspadet. Inkl sirap på så klart. Frysa in går oxå bra, men det rekommenderar jag att göra direkt efter stekningen så att dem får en godare ugns smak när man tar fram för att sätta in i ugnen. Är vanligt att kolen kokas sönder när de ska värmas i ugnen två ggr :) En rätt som jag i alla fall även tyckte om som barn och i vuxen ålder :)
Karin
En fråga..mammas kåldolmar var bruna men dessa blev ljusa..hur kommer det sig..skulle man haft mörk sirap istället..Carina
Carina