Klassisk pajdeg- grundrecept

Betyg 4.2 av 5.559 personer har röstat
Receptet har 63 kommentarer
Klassisk pajdeg- grundrecept

Ett bra basrecept på deg till matpajer. Riktigt kallt smör och iskallt vatten gör pajskalet extra frasigt. Tumma ut pajdegen tunt och låt vila minst en halvtimme innan den gräddas.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2013

Klassisk pajdeg- grundrecept

Ingredienser

1 sats
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
1 - 2 msk iskallt vatten

Gör så här

00:30:00
00:10:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

63 st
  • Älskar ICA recept misslyckas aldrig

    Helena

  • Svar till Anna 2025-09-19: Mitt bästa tips är att blanda ihop degen, platta ut den på en bit bakplåtspapper och täck med plastfolie alternativt platta ut den direkt på plastfolie och plasta sedan in den. Låt degen vila i kylskåp ca 30 min. Efter 30 min kavlar du ut degen och lägger i den i formen. Nagga och låt sedan pajen vila ca 30 min till i frysen. Baka sedan av pajen fryst enligt beskrivning. Ibland faller den ner för mig med och då brukar det vara att jag slarvat med tiderna. Hoppas det hjälper! Hälsningar Moa fd konditor.

    Moa

  • Varför faller alltid pajkanterna ner? Jag brukar degen vila som den är och trycka ut den innan gräddning. Är tricket att trycka ut den och sen vila?

    Anna

  • Kan man göra pajdegen dagen innan man skall ha den om man lägger den i plastfolie?

    Carina

    Hej Carina! Det går bra. Har du plats i kylen så tryck ut degen i formen och förvara den plastad i kylen. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Jag förgräddar inte.

    Lise-lott

  • Jag har slutat förgrädda pajskal, dom gånger jag gjort det blir det väldigt torrt och smuligt. Lite salt vill jag också ha i min pajdeg. Men absolut ett bra grundrecept.

    Lisa

  • Perfekt konsistens

    Isabel

  • 💡 Tillsätt 1-2 mtsk strösocker så har man en pajdeg till desserter. 😃

    Anna

  • Jag intygar att passande kryddor i pajskalet förhöjer smaken! Däremot skiljer min åsikt kring vad som är att anse som väldigt äckligt väsentligen från Magdas. I min mening vore det väldigt äckligt om man tuggade en bit paj och då insåg att den gröna nyansen inte var från broccolin eller om någon kräktes bredvid mig och en skvätt hamnade i min paj. Att få en stor bit med pajskal i munnen är däremot på sin höjd lite tråkigt att tugga i min värld. Trots denna olikhet kan jag rekommendera paprika i tacopajskal!

    Julia

  • Jag använder kolsyrat vatten som gör det extra frasigt. Jag har dessutom kryddat pajskalet varje gång med kryddor som passar fyllningen, och det gör stor skillnad. Det blir godare och man tycker inte det är trist att äta om man får en stor bit med pajskal i munnen, vilket jag tycker är väldigt äckligt vanligtvis.

    Magda

Näringsvärde per sats

Näringsvärdet är beräknat på 1 sats.
Energi6463 KJ / 1545 kCal
Fett106 g
Salt1.5 g
Kolhydrater131 g
Protein16 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

  • Pizzadeg
    Betyg 4.1 av 5.577 personer har röstat
    Receptet har 117 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Mördeg (grundrecept)
    Betyg 4.1 av 5.389 personer har röstat
    Receptet har 36 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Trolldeg (grundrecept)
    Betyg 4 av 5.1607 personer har röstat
    Receptet har 93 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Surdeg grundrecept med vetemjöl
    Betyg 4.1 av 5.18 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 12 timmar att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Dillstuvad potatis
    Betyg 4.5 av 5.61 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Grundrecept frasvåfflor
    Betyg 4.2 av 5.359 personer har röstat
    Receptet har 61 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad