Klassisk pajdeg- grundrecept

Ett bra basrecept på deg till matpajer. Riktigt kallt smör och iskallt vatten gör pajskalet extra frasigt. Tumma ut pajdegen tunt och låt vila minst en halvtimme innan den gräddas.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2013

Ingredienser
1 sats
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
1 - 2 msk iskallt vatten
Gör så här
00:30:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per sats
Näringsvärdet är beräknat på 1 sats.
Energi6463 KJ / 1545 kCal
Fett106 g
Salt1.5 g
Kolhydrater131 g
Protein16 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
💡 Tillsätt 1-2 mtsk strösocker så har man en pajdeg till desserter. 😃
Anna
2025-05-30Jag intygar att passande kryddor i pajskalet förhöjer smaken! Däremot skiljer min åsikt kring vad som är att anse som väldigt äckligt väsentligen från Magdas. I min mening vore det väldigt äckligt om man tuggade en bit paj och då insåg att den gröna nyansen inte var från broccolin eller om någon kräktes bredvid mig och en skvätt hamnade i min paj. Att få en stor bit med pajskal i munnen är däremot på sin höjd lite tråkigt att tugga i min värld. Trots denna olikhet kan jag rekommendera paprika i tacopajskal!
Julia
2025-05-10Jag använder kolsyrat vatten som gör det extra frasigt. Jag har dessutom kryddat pajskalet varje gång med kryddor som passar fyllningen, och det gör stor skillnad. Det blir godare och man tycker inte det är trist att äta om man får en stor bit med pajskal i munnen, vilket jag tycker är väldigt äckligt vanligtvis.
Magda
2025-04-02