Klassisk pajdeg- grundrecept

Ett bra basrecept på deg till matpajer. Riktigt kallt smör och iskallt vatten gör pajskalet extra frasigt. Tumma ut pajdegen tunt och låt vila minst en halvtimme innan den gräddas.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2013

Gör så här
00:30:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per sats
Näringsvärdet är beräknat på 1 sats.
Energi6463 KJ / 1545 kCal
Fett106 g
Salt1.5 g
Kolhydrater131 g
Protein16 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
63 stÄlskar ICA recept misslyckas aldrig
Helena
Svar till Anna 2025-09-19: Mitt bästa tips är att blanda ihop degen, platta ut den på en bit bakplåtspapper och täck med plastfolie alternativt platta ut den direkt på plastfolie och plasta sedan in den. Låt degen vila i kylskåp ca 30 min. Efter 30 min kavlar du ut degen och lägger i den i formen. Nagga och låt sedan pajen vila ca 30 min till i frysen. Baka sedan av pajen fryst enligt beskrivning. Ibland faller den ner för mig med och då brukar det vara att jag slarvat med tiderna. Hoppas det hjälper! Hälsningar Moa fd konditor.
Moa
Varför faller alltid pajkanterna ner? Jag brukar degen vila som den är och trycka ut den innan gräddning. Är tricket att trycka ut den och sen vila?
Anna
Kan man göra pajdegen dagen innan man skall ha den om man lägger den i plastfolie?
Carina
Hej Carina! Det går bra. Har du plats i kylen så tryck ut degen i formen och förvara den plastad i kylen. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Jag förgräddar inte.
Lise-lott
Jag har slutat förgrädda pajskal, dom gånger jag gjort det blir det väldigt torrt och smuligt. Lite salt vill jag också ha i min pajdeg. Men absolut ett bra grundrecept.
Lisa
Perfekt konsistens
Isabel
💡 Tillsätt 1-2 mtsk strösocker så har man en pajdeg till desserter. 😃
Anna
Jag intygar att passande kryddor i pajskalet förhöjer smaken! Däremot skiljer min åsikt kring vad som är att anse som väldigt äckligt väsentligen från Magdas. I min mening vore det väldigt äckligt om man tuggade en bit paj och då insåg att den gröna nyansen inte var från broccolin eller om någon kräktes bredvid mig och en skvätt hamnade i min paj. Att få en stor bit med pajskal i munnen är däremot på sin höjd lite tråkigt att tugga i min värld. Trots denna olikhet kan jag rekommendera paprika i tacopajskal!
Julia
Jag använder kolsyrat vatten som gör det extra frasigt. Jag har dessutom kryddat pajskalet varje gång med kryddor som passar fyllningen, och det gör stor skillnad. Det blir godare och man tycker inte det är trist att äta om man får en stor bit med pajskal i munnen, vilket jag tycker är väldigt äckligt vanligtvis.
Magda