Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

15 MIN | Medel

Karamelliserad brysselkål

Karamelliserad brysselkål är ett tillbehör som passar utmärkt till de flesta rätter, speciellt ugnsstekt kalkon! Brysselkålen sjuds i en blandning av honung, risvinäger och misopaste för att få sötsalta smaker.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och finhacka schalottenlök, ingefära och vitlöksklyftor. Ansa brysselkålen och skär dem på hälften om de är stora. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka men med liten kärna kvar, ca 5 minuter.
  2. Blanda honung, risvinäger och misopaste med vatten.
  3. Fräs brysselkålen i olja och smör tills den fått gyllenbrun färg, 2-3 minuter. Häll på misoblandningen och låt fräsa tills vätskan kokat in.
  4. Tillsätt schalottenlök, ingefära och vitlök, låt fräsa med någon minut. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera gärna tillsammans med Ugnsstekt kalkon, Sötpotatismos, Fyllning till kalkonen samt rårörda tranbär (se Tips nedan). Till detta serveras en lätt dragonsmakande Sås.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett eller enbart olja.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett eller enbart olja.

Tips

Rårörda tranbär: Rör 1 paket frysta, tinade tranbär (à 225 g) med 1 dl socker tills sockret löst sig. Receptet är för 6 port.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 kg brysselkål
  • 1 schalottenlök
  • 2 cm ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk honung
  • 1 msk risvinäger
  • 3 msk misopasta
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 msk olja
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 720 kJ / 172 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept