Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Sötpotatismos

Sötpotatismos är ett måste till kalkonen! Schalottenlök, ingefära och apelsinjuice ger moset fantastiska smaker och färger. Kryddpåsen med bland annat koriander, kryddnejlika och kanel ger såsen extra smaksättning.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Kryddpåse: Lägg kryddor och te i en kryddpåse eller t ex ett kaffefilter. Knyt ihop med bomullssnöre.
  2. Mos: Skala och skär sötpotatisen i tärningar. Skala och skär schalottenlök och ingefära i skivor. Skala och skär vitlöken i mindre bitar.
  3. Fräs schalottenlök, ingefära och vitlök i olja 1-2 minuter i en stor kastrull. Tillsätt sötpotatis, apelsinjuice, dashi/kycklingfond och vatten samt kryddpåsen. Koka ca 20 minuter utan lock tills sötpotatisen är mjuk. Tryck ner kryddpåsen några gånger under kokningen.
  4. Ta från värmen och ta upp kryddpåsen. Häll av vätskan och spara den. Mixa sötpotatisen med stavmixer eller i matberedare och späd med vätskan till krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  5. Serveras gärna tillsammans med Ugnsstekt kalkon, Karamelliserad brysselkål, Fyllning till kalkonen, s k stuffing, samt rårörda tranbär (rör 1 paket frysta, tinade tranbär à 225 g med 1 dl socker tills sockret löst sig, för 6 port). Till detta serveras en lätt dragonsmakande Sås.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera ingrediensförteckningen om fond används.

Ingredienser

Portioner: 6
Kryddpåse
  • 1 kruka koriander (hela kvistar)
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 3 kryddnejlikor
  • 2 kanelstänger
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 stjärnanis
  • 2 portionspåsar grönt te
Sötpotatismos
  • ca 1 1/3 kg sötpotatis
  • 2 schalottenlökar
  • 2 1/2 cm ingefära
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olja
  • 3 dl färskpressad apelsinjuice
  • 5 dl dashipulver, pulver + vatten eller konc kycklingfond + vatten (5 dl dashipulver motsvarar 3 msk konc kycklingfond + 5 dl vatten)
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan