Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Ugnsstekt kalkon

Förtjusande helstekt kalkon där varje tugga smälter i munnen! Kalkonen ugnsteks till otrolig mörhet och har mumsiga tillbehör. Fyll kalkonen med lök, äpplen och timjan för karaktäristiska och saftiga smaker.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lägg kalkonen i en stor kastrull. Häll på en rimningslag med 2 msk salt per liter vatten så att det täcker kalkonen. Rimma 1 dygn i kylen.
  2. Sätt ugnen på 150°C.
  3. Skala och skär löken i mindre bitar. Skär äpplet i klyftor och skär bort kärnhuset.
  4. Ta upp kalkonen ur lagen. Fyll den med lök och äppelbitar samt timjankvistarna. Bind ihop låren med bomullsgarn så att fyllningen stannar kvar. Krydda kalkonen med peppar.
  5. Lägg kalkonen med bröstsidan upp i en ugnssäker form och täck med aluminiumfolie. Ställ in i ugnen i ca 2 timmar.
  6. Smält smöret och ös kalkonen då och då.
  7. Efter 2 timmar, höj ugnsvärmen till 225°C och ta bort folien. Fortsätt att tillaga (och ösa med smör) i 45-60 minuter, tills innertemperaturen i låret är 74°C. Skär ett snitt i den tjockaste delen av kalkonen. Kommer klar köttsaft ut är den färdig. Låt vila 30-40 minuter innan den skärs upp.
  8. Serveras gärna tillsammans med karamelliserad brysselkål, sötpotatismos, fyllning till kalkonen, s k stuffing, samt rårörda tranbär (rör tinade tranbär med socker tills sockret löst sig). Till detta serveras den lätt dragonsmakande såsen. Se recepten Karamelliserad brysselkål, Sötpotatismos, Fyllning till kalkonen samt Sås.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 kalkon (à 4 kg)
  • 1 stor gul lök
  • 1 stort äpple
  • 2 kvistar timjan
  • 50 g smör
  • salt
  • vitpeppar
Rårörda lingon
  • 1 paket frysta, tinade tranbär (à 225 g)
  • 1 dl socker
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?