Jägargryta med svamp

171
17
Jägargryta med svamp

En lyxig och hissnande god jägargryta som kommer att göra dina gäster mycket belåtna. Mäktiga ingredienser som bland annat enbär, svamp, vin och grädde omger köttet och gör det mört och saftigt. Svindlande gott!

Ett recept från:
Buffé nr 9, 1998

Jägargryta med svamp

Ingredienser

6 portioner
1 1/3 kg grytbitar av vilt t ex älg, rådjur
matfett
salt och svartpeppar
2 tsk paprikapulver
1 lagerblad
5 enbär
ca 3 msk vetemjöl
3 dl rött vin
1/4 dl konc viltfond (på flaska)
3 1/2 dl vatten
4 gula lökar
1 stor paprika
400 g kantareller eller annan svamp
2 dl vispgrädde
2 - 3 msk tomatpuré
lite soja

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut matfett och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Klimatanpassa

Byt vispgrädden till matlagningsgrädde samt minska köttmängden per portion och fyll ut med rotfrukter för en mer klimatsmart rätt.

Gör så här

Serveringsförslgane är ej medräknat i näringsberäkningen.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

171

Kommentarer

Helene

2023-01-06

Enkelt och suveränt god! Tog aldrig ur köttet utan det fick puttra med när jag gjorde såsen. Hade i höstkantareller i såsen samt lite tärnad bacon för sältan. Åt med potatis, saltgurka och rönnbärsgele till

Jeanette

2021-08-26

Supergott och enkelt recept. Lät grytan puttrar i närmre 3,5 timme vilket gav mycket mört kött :) Toppade med lite rödvinbärsgelé och serverade med kokt ris.

Marielle

2021-02-01

Mer vatten, mer fond och skippade enbären. Tog heller aldrig ur köttet innan grädden gick i och det gick lika bra. Bästa grytan han någonsin smakat sa maken. Serverade med ris.

Näringsvärde per portion

Energi 1693 KJ / 405 kCal
Fett 6 g
Salt 2.4 g
Kolhydrater 17 g
Protein 53 g
Läs mer om näringsvärden