Husets daal

Den här underbara vego linsgrytan är ett måste på många indiska restaurangers meny. En matig och smakrik rätt med röda linser, färsk ingefära, spiskummin och fänkålsfrön. Mungbönorna är goda men inte oumbärliga, ersätt med linser om du vill.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2014

Ingredienser
4 portioner
1 dl mungbönor
3 dl torkade röda linser
1 1/2 l vatten
4 vitlöksklyftor
1 rödlök
100 - 150 g smör
3 msk finriven färsk ingefära
1 1/2 msk malen spiskummin
1 msk fänkålsfrön
1/2 tsk chilipeppar
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
Till servering
hackad färsk koriander
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2366 KJ / 656 kCal
Fett32 g
Salt2.2 g
Kolhydrater44 g
Protein21 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
10 stTog mindre vatten vilket gav bra resultat. Jag gjorde receptet till 2p så måtten kanske blev lite skeva. Tyvärr tog spiskummin över hela upplevelsen. Stekte rödpaprika till och det blev godare och serverade med en klick yoghurt. Skulle kunna göra receptet igen men halvera mängden spiskummin.
Frida inger
Sämsta receptet. Sönderkokt soppa. Ta bort.
Kent
Inget bra recept. Känns som det är vatten istället för kokosmjölk och tomater... Finns mycket bättre recept på denna rätt.
Mikael
Det här var ingen hit. Alldeles för mkt vatten blev ingen Daal utan en blaskig soppa. Precis som ngn skriver ser det inte heller ut som bilden. Helt annan färg o mungbönorna är mkt mindre och annan färg. Möjligen om man minskar vattnet till 1 liter. På linserna står koka 1 del linser o 3 vatten så ngt är galet
Maria
Blev riktigt bra faktiskt. Efter att ha kollat en massa på youtube så har jag äntligen fattat att man kokar linser för sig och sen monterar ihop linssoppan med ett fräs med lök och kryddor. Kokade både linser och mungbönor från start så min daal blev grön… men god. Drog ned smöret något, tillsatte senapsfrö och korianderfrö till kryddorna. Kanske lite för lite salt och jag saknade lite syra för att balansera upp det men det var den bästa daal jag gjort hittills. Käkade med hemgjorda chapati och några stänk yoghurt 🫓 🇮🇳
Henrik
För mycket vatten. Varför ska man ha 1.5 liter?
Tyler
Hej Tyler! Blev det inte bra med 1 1/2 l vatten? Hälsningar Elina
ICA-köket
Det är ju inte ens receptet på bilden
Evelina
Hej Evelina! Tack för din kommentar. Vi har lagt till att man gärna kan toppa grytan med hackad koriander. I övrigt hittar vi inget som inte verkar stämma med bilden. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Gör denna återkommande, brukar hacka ingefära som man kan bita i och ha i lite kokosgrädde samt mixa en del av koket, så det blir sådär mosigt gott.
Ants
Mycket vatten! Det blev som en soppa!
Hans
150g smör? Varför så mycket?
Karin
Hej Karin! Håller med om mycket smör. 100 g räcker. Men detta recept gjordes av en gästkock åt oss. Hälsningar Michelle
ICA-köket