Harira

Betyg 2.8 av 5.
28 personer har röstat
4
Harira

Detta är en kryddig, stark soppa från Marocko för dig som gillar en utmaning när du lagar mat. Harira innehåller många delikata ingredienser som kyckling, eller om man hellre föredrar lammkött, spiskummin, gurkmeja, persilja, koriander samt spagetti.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2004

Harira

Ingredienser

4 portioner
100 g  gröna linser (100 g motsvarar ca 1 1/2 dl)
250 g  tärnat kyckling eller lammkött
1/2 tsk  spiskummin
1 tsk  paprikapulver
1/2 tsk  gurkmeja
1/2 tsk  salt
1/2 tsk  peppar
2 l  vatten
1   hönsbuljongtärning

Grönsaker

1   selleristjälk
1   kruka persilja
1   kruka koriander
6   tomater
1   gul lök
100 g  spaghetti

För alla

Rätten är fri från laktos och mjölkprotein, men kontrollera innehållet i buljongtärningen.
Gör glutenfri: använd glutenfri pasta.
Gör äggfri: välj spagetti utan ägg.

Gör så här

Tips

Servera gärna med harissa (se sök recept på ICA.se) för att ge en aromatisk hetta till den milda soppgrytan. Soppa och dadlar passar bra efter fastan!

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 2.8 av 5.
28 personer har röstat

Kommentarer

Det måste vara kikärter i harira! Selleri (mycket mer), koriander både hel och färsk, gurkmeja och ingefära är också ett måste enligt min familjs recept. Vi gör den oftast utan kött dvs vegansk förutom ett ägg som min svärmor slår i mot slutet när soppan är klar, jag tycker det blir godare faktiskt. Det finns lika många recept på harira som det finns familjer i Marocko... Jag älskar harira, varierar själv med att göra en mer spicy kikärts- och sellerisoppa med cayennepeppar och chili men då är det inte harira för den ska vara smakrik och kryddad men relativt mild. Man bryter ju fastan med harira och då ska man inte chocka magen med heta kryddor.

Anjusja

2023-09-23

Det är inte harira om det inte finns selleri eller gurkmeja i - aldrig hört att någon har saffran eller ägg i. Och då kommer jag ändå från Casablanca..

Mona

2020-05-02

I en Harira från Casablanca jag brukar göra har man inte gurkmeja eller stjälkselleri. Man har istället saffran och omixade kikärtor och blandar i ägg direkt ner i grytan, som man rör runt tills de har stelnat i en grynig konsistens.

Charlotte

2019-02-16

Testa liknande recept

Under 60 min att tillaga
Kryddig linspuré
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Linsgryta med fetaost och krämigt ägg
Betyg 3.9 av 5.
8 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kokta gröna linser
Betyg 4.2 av 5.
9 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Varm linsröra med ingefära och apelsin
Betyg 3.5 av 5.
22 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Husets daal
Betyg 3.5 av 5.
51 personer har röstat
Över 60 min att tillaga