Honungskryddad rosmarinsky
Denna sky med smak av rosmarin och honung passar utmärkt till lammkött. Den honungskryddade rosmarinskyn har en ordentlig smak och får sin vackra djupa färg av rödvin och kalvfond.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2006
Ingredienser
4 portioner
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 rosmarinkvistar
1/2 msk olivolja
1 dl rödvin eller matlagningsvin
5 dl vatten
3 msk kalvfond på flaska
1 msk honung
ca 1 - 1 1/2 tsk majsstärkelse
2 tsk färsk, hackad rosmarin
salt och peppar
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på fonden, i övrigt är såsen fri från gluten och ägg.
Gör mjölkproteinfri: byt kalvfonden mot 1 köttbuljongtärning (för 4 port).
Gör så här
Tips
Laga såsen gärna i förväg och värm strax före serveringen. Tänk på att det är en skysås, så den får vara ganska tunn.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi250 KJ / 60 kCal
Fett2 g
Kommentar
Om man inte gör en större sats blir den första rödvinsreduktionen mycket knapp. Att koka ner en deciliter till hälften, jämte den hackade löken och rosmarin, blir knepigt. Är faktiskt både enklare och lika bra i slutändan att tillsätta resten av vätskan från början och koka ner alltihop till lagom smak. Och bättre att fräsa löken i början i en klick gott smör vilket förhöjer smaken på såsen, som också med fördel kan blankas av med en smörklick eller två som avslutning.
Gunnar
2021-12-04