Lammracks med ört- och pistagecrust
Mört lamm med smak av vitlök och rosmarin. Täckt med kryddig crust av pistagenötter, örter, chili och citron. Servera med en smakrik och len kräm på vita bönor och färskost. Honung och citron höjer lammet till oanade höjder.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2013
Ingredienser
6 portioner
2 lammracks (à ca 500 g)
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 rosmarinkvistar
1 tsk salt
2 krm peppar
1 påse färsk spenat (à 200 g)
2 msk olivolja
1 msk smör
Pistagecrust
100 g pistagenötter (osaltade och utan skal)
1/2 kruka persilja
1/2 kruka koriander
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk chiliflakes (red hot chili pepper)
1 1/4 dl olivolja
2 tsk färskpressad citronjuice
1/2 tsk salt
Skysås
1 dl vitt vin
1 msk konc kalvfond
3 dl vatten
1 - 2 msk majsstärkelse (Maizena)
1 msk färskpressad citronjuice
1 msk smör
salt
För alla
Fri från gluten.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Kontrollera innehållet i fonden.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.
Gör så här
Tips
Till skillnad från kotletter, där lammryggen är sågad i skivor, är racks ryggen skuren på längden. Varje lamm ger två racks. Racks är också perfekta att grilla i sommar. Mät temperaturen längst in vid benet, 58–60°C ger ett gott rosa kött.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Fantastiskt god, crust var toppen till. Gjorde crust att ha på bordet med mindre mängd olja ..
Gunnar
2023-05-06Jättegott, har tillagat lammstek med detta recept 4 år i rad. Så gott, har spridit receptet vidare så många i min bekantskapskrets har fått detta recept. OBS som tillbehör har jag bönröran, spenat, krosspotatis i ugn och grekisk sallad. Nej tack för julmat på påsken! Det ska vara lammstek eller annat i lammväg. Underbart gott
Arja
2022-04-14Inte OK med länk till annat recept.
Åke
2021-10-16