Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lammracks med ört- och pistagecrust

Mört lamm med smak av vitlök och rosmarin. Täckt med kryddig crust av pistagenötter, örter, chili och citron. Servera med en smakrik och len kräm på vita bönor och färskost. Honung och citron höjer lammet till oanade höjder.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Låt lammköttet ligga framme minst 1 timme före tillagning. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Pistagecrust: Grovhacka pistagenötter, persilja, koriander och skalad vitlöksklyfta. Mixa hastigt med chiliflakes, olja, citronjuice och salt i en matberedare ca 20 sekunder, till en grov pestoliknande konsistens.
  3. Skala och grovhacka schalottenlök och vitlök. Krydda köttet runt om med salt och peppar.
  4. Bryn köttet runt om i 2/3 av oljan i en stekpanna. Tillsätt lök, vitlök, rosmarin och smör i stekpannan. Låt steka med någon minut.
  5. Lägg köttet i en ugnssäker form, spara lök och rosmarin i pannan till skysåsen. Låt svalna något.
  6. Gnid in ca 2/3 av pistageblandningen på köttets ovansida (spara resten till serveringen). Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ in mitt i ugnen och tillaga ca 25 minuter, tills innertemperaturen är 58–60°C. Ta ut köttet och låt vila ca 15 minuter.
  7. Skysås: Häll vitt vin i pannan med löken och rosmarinen som är kvar från stekningen av lammracksen. Låt koka någon minut.
  8. Tillsätt konc kalvfond och vatten, låt småkoka några minuter. Red med majsstärkelse (Maizena). Låt sjuda 2 minuter.
  9. Tillsätt färskpressad citronjuice och smaka av med salt. Sila av. Värm skyn vid servering och vispa i kallt smör och servera till lammet.
  10. Fräs spenaten i resten av oljan i en stekpanna. Salta och peppra.
  11. Skär upp lammracksen. Lägg spenaten på ett fat eller tallrikar med lammet ovanpå.
  12. Ringla skysåsen över köttet. Servera med Böncrème. Och gärna en massa grönsaker.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Kontrollera innehållet i fonden.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Tips

Till skillnad från kotletter, där lammryggen är sågad i skivor, är racks ryggen skuren på längden. Varje lamm ger två racks. Racks är också perfekta att grilla i sommar. Mät temperaturen längst in vid benet, 58–60°C ger ett gott rosa kött.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 2 lammracks (à ca 500 g)
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 rosmarinkvistar
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 påse färsk spenat (à 200 g)
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
Pistagecrust
  • 100 g pistagenötter (osaltade och utan skal)
  • 1/2 kruka persilja
  • 1/2 kruka koriander
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk chiliflakes (red hot chili pepper)
  • 1 1/4 dl olivolja
  • 2 tsk färskpressad citronjuice
  • 1/2 tsk salt
Skysås
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk konc kalvfond
  • 3 dl vatten
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 msk smör
  • salt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?