ÖVER 60 MIN | Medel

Glutenfri focaccia

Focaccia är ett bröd från Italien som kryddas med olivolja, salt och olika kryddor. Här i en glutenfri variant med xantangummi för ett saftigare slutresultat. Baka focaccia i långpanna, så får du ett härligt bröd som är gott till mat, men som även passar utmärkt till charkuterier, färskost och tapenade.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 20 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula jäst i en bunke. Rör ut med ljummet vatten, olivolja och honung.
  2. Blanda durramjöl, rismjöl, potatismjöl, xantangummi och salt. Rör ner i degvätskan. Arbeta degen på hög hastighet ca 5 minuter i maskin (eller med elvispens degkrokar). Degen ska vara lös och kladdig.
  3. Bred ut degen med en slickepott på en bakpappersklädd och oljad plåt, ca 40 x 30 cm (för 1 bröd). Tryck några hål i degen.
  4. Pensling: Pensla med olivolja och strö över flingsalt. Tryck ev ner svarta oliver och lägg på några rosmarinkvistar. Låt jäsa ca 2 ½ timma.
  5. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter på 250°C, tills den får fin färg. Låt svalna ca 10 minuter innan brödet skärs upp.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 20 bitar
  • 25 g jäst
  • 6 dl ljummet vatten
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • 2 dl durramjöl
  • 4 dl rismjöl
  • 3 dl potatismjöl
  • 2 tsk xantangummi
  • 1 tsk salt
Pensling
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 1/2 dl svarta oliver
  • rosmarinkvistar

Näringsvärde
Per portion

Energi 677 kJ / 162 kCal