Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Viltwallenbergare med whiskylingon och rosmarinpotatis

Tycker du om vilt så är det här ett recept för dig. Laga till en Wallenbergare på viltkött och servera tillsammans med whiskylingon och rosmarinpotatis. Utsökt!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Blanda lingon, socker och whisky i en liten skål. Låt stå och dra.
  3. Skär potatisen i halvor och lägg i en långpanna. Ringla över olja och strö över rosmarin och flingsalt. Blanda väl. Rosta i ugnen ca 30 minuter, tills potatisen är mjuk och fått fin färg, rör om efter halva tiden.
  4. Blanda snabbt ihop den kylskåps kalla färsen med äggulor, salt och peppar. Färsen måste hållas så kall som möjligt. Rör i lite grädde i taget, men arbeta inte smeten för mycket.
  5. Forma stora portionsbiffar med blöta händer. Vänd dem i ströbröd. Stek på medelvärme i smör tills de är genomstekta i en stekpanna, ca 6 minuter på varje sida.
  6. Servera wallenbergarna med de rårörda whisky lingonen, rosmarinpotatisen och ev saltgurka.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: använd ströbröd fritt från gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och mjölkfritt ströbröd. Stek i laktosfritt matfett eller enbart olja.
Gör mjölkproteinfri: använd soja- eller havrebaserad gräddersättning och mjölkfritt ströbröd. Stek i enbart olja.

Tips

Tänk på att ingredienserna till wallenbergaren ska vara riktigt kalla när de blandas samman. Annars kan färsen lätt spricka. Vill du ha en sås till så skrapa ur pannan efter stekning, slå på en skvätt grädde och låt koka ihop ett par minuter.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 400 g kall viltfärs eller nötfärs
  • 2 dl frysta, tinade lingon
  • 1/2 dl socker
  • 2 msk whisky (kan uteslutas)
  • 1 påse delikatesspotatis (à 900 g)
  • ca 2 1/2 msk hackad färsk rosmarin
  • 3 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ströbröd
  • ev saltgurka till servering
  • olivolja
  • smör
  • salt
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
Lägg till i inköpslistan