Halstrad torskrygg med vitvinssås, rostade betor och sotade blad

Hade du tänkt servera torskrygg till nyår? Prova då detta recept på halstrad torskrygg med vitvinssås som serveras med rostade rödbetor och sotade blad av persilja och grönkål. Lyxigt och elegant men ändå enkelt att tillaga.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2020

Ingredienser
6 portioner
Vitvinssås
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
3 dl vitt vin
1 msk konc fiskfond
2 dl vatten
5 dl vispgrädde
salt
färskpressad citronjuice
1 msk crème fraiche (tillsätts vid servering)
1 msk rumsvarmt smör (tillsätts vid servering)
Rödbetor
1 kg rödbetor
1 msk rapsolja
1 tsk salt
Torsk
1/2 dl salt
1 l kallt vatten
1 kg torskrygg i bit (gärna med skinn)
1 tsk rapsolja
Grönkål
2 krukor bladpersilja
100 g färsk grönkål
1 msk rapsolja
2 krm salt
Gör så här
00:05:00
00:45:00
00:20:00
00:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2795.5 KJ / 667.6 kCal
Fett44.4 g
Salt4.11 g
Kolhydrater21.5 g
Protein35.6 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Hur lång tid tar det att koka ner grädden till hälften?
Ewa
2024-05-18Hej Ewa! Ja, det är supersvårt att svara på. Det beror på vilken diameter du har på kastrullen och vilken värme du kokar på. Om jag får gissa helt fritt skulle jag tro att det tar 5-7 minuter om du har en kastrull som är ca 18 cm i diameter och låter det koka lite mer än att sjuda. Lycka till! Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-05-21Megagott. Åt på nyår.
Åsa
2021-01-01Jättegott recept som jag serverade som huvudrätt på nyår, och kommer att bjuda på fler gånger när jag vill imponera på gäster. De sotade bladen var överraskande goda! Inte ett svårt recept. Jag serverade med tunt skivad vitkål och äpple i lite olja och citronsaft som gick fint ihop med rödbetorna.
Jennie
2021-01-01