Halstrad torskrygg med vitvinssås, rostade betor och sotade blad
Hade du tänkt servera torskrygg till nyår? Prova då detta recept på halstrad torskrygg med vitvinssås som serveras med rostade rödbetor och sotade blad av persilja och grönkål. Lyxigt och elegant men ändå enkelt att tillaga.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2020
Ingredienser
6 portioner
Vitvinssås
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
3 dl vitt vin
1 msk konc fiskfond
2 dl vatten
5 dl vispgrädde
salt
färskpressad citronjuice
1 msk crème fraiche (tillsätts vid servering)
1 msk rumsvarmt smör (tillsätts vid servering)
Rödbetor
1 kg rödbetor
1 msk rapsolja
1 tsk salt
Torsk
1/2 dl salt
1 l kallt vatten
1 kg torskrygg i bit (gärna med skinn)
1 tsk rapsolja
Grönkål
2 krukor bladpersilja
100 g färsk grönkål
1 msk rapsolja
2 krm salt
För alla
Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt smör, grädde och crème fraiche mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör så här
Tips
Torskens tillagningstid kan variera markant från ugn till ugn. Använd en stektermometer för rätt innertemperatur.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2795.5 KJ / 667.6 kCal
Fett44.4 g
Salt4.11 g
Kolhydrater21.5 g
Protein35.6 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Megagott. Åt på nyår.
Åsa
2021-01-01Jättegott recept som jag serverade som huvudrätt på nyår, och kommer att bjuda på fler gånger när jag vill imponera på gäster. De sotade bladen var överraskande goda! Inte ett svårt recept. Jag serverade med tunt skivad vitkål och äpple i lite olja och citronsaft som gick fint ihop med rödbetorna.
Jennie
2021-01-01Sofie, antar att den ska vara varm. Smör brukar man tillsätta för att ”blanka” av såsen i slutet.
Camilla
2020-12-31