Grönsaksbuljong

15
3
Grönsaksbuljong

Gör din egen grönsaksbuljong med gul lök, morötter, palsternackor och blomkål. Grönsaksbuljongen kan du använda till exempelvis svampsoppa eller gazpacho - spansk grönsakssoppa. Du kan förvara din buljong i frysen.

Grönsaksbuljong

Ingredienser

1 l
1 gul lök (kan uteslutas)
3 morötter
2 palsternackor
1 blomkålshuvud
1 färsk broccoli (à ca 250 g)
ca 1 1/2 l vatten
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad (kan uteslutas)

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Näringsberäkningen är per liter.

Gör så här

Tips

I fabriksgjorda buljonger och fonder finns ibland ämnen som inte en allergiker tål. Bäst är att koka sin egen grönsaksbuljong. Att ha hemmagjord buljong i frysen kan vara till stor hjälp.

Vad tyckte du om receptet?

15

Kommentarer

Kerstin

2022-04-04

Inte så god, för mycket palsternacka. Minskade rejält på den och tog en stor bit rotselleri istället. Blev bättre. Palsternacka ger en alltför parfymerad smak tycker jag.

Anne

2008-11-18

Det här är en färdig buljong. Ska inte spädas mer.

Fia

2007-01-25

Jag undrar om detta är den färdiga eller koncentrerade buljongen, som man sedan ska späda ytterligare? Och hur mycket ska man späda den i så fall?

Näringsvärde per portion

Energi 1924 KJ / 460 kCal
Fett 4 g
Salt 14 g
Kolhydrater 69 g
Protein 21 g
Läs mer om näringsvärden