Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Indisk gryta

Det här är ett recept som influerats av typiskt indiska smaker. Denna vegetariska gryta med blomkål, rymmer en hel palett av smaker och dofter. Het chili, söt palsternacka, smakrik ingefära, syrlig yoghurt och kryddig garam masala gör det här till en mustig och värmande god gryta med viss hetta. Den serveras med fördel med tillbehör som mango chutney och basmatiris, precis som i Indien. På tallriken serveras inte bara en väldigt god middag utan också en färgsprakande och vacker sådan!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och finhacka vitlök, ingefära och gul lök. Dela, kärna ur och finhacka chilin.  Skala palsternackorna och skär i mindre bitar. Skär tomaterna grovt.
  2. Hetta upp smör och olivolja i en stor stekpanna/gryta. Lägg i vitlök, ingefära, gul lök och chili. Låt fräsa 2–3 minuter under omrörning.
  3. Tillsätt palsternacka och garam masala och rör runt. Tillsätt därefter tomater, yoghurt, buljongpulver och vatten efter någon minut. Koka upp och låt småkoka 10 minuter.
  4. Ansa blomkålen och skär i buketter (skala även stammen och använd den). Kärna ur paprikan och skär i mindre bitar. Skölj bönorna.
  5. Lägg grönsaker och bönor i grytan. Låt koka upp och sjud i ytterligare 5 minuter.
  6. Riv ner skalet och pressa i juicen från limen. Smaka av med salt och servera gärna med chutney och fullkornsbasmatiris.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt. Stek i enbart olja eller laktosfritt matfett och kontrollera buljongen.
Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ t ex Alpro soya yofu naturell och stek i enbart olja och kontrollera buljongen.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongen.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 6 vitlöksklyftor
  • 5 cm ingefära
  • 1 gul lök
  • 2 chilifrukter
  • 2 palsternackor
  • 4 tomater
  • 2 msk garam masala
  • 5 dl yoghurt (3 %)
  • 2 msk grönsaksbuljong (pulver)
  • 2 dl vatten
  • 1/2 blomkålshuvud
  • olivolja
  • bönor
  • lime
  • paprika
  • smör
Till servering
  • mango chutney
  • fullkorns basmatiris
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2249 kJ / 536 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept