Indisk gryta
Det här är ett recept som influerats av typiskt indiska smaker. Denna vegetariska gryta med blomkål, rymmer en hel palett av smaker och dofter. Het chili, söt palsternacka, smakrik ingefära, syrlig yoghurt och kryddig garam masala gör det här till en mustig och värmande god gryta med viss hetta. Den serveras med fördel med tillbehör som mango chutney och basmatiris, precis som i Indien. På tallriken serveras inte bara en väldigt god middag utan också en färgsprakande och vacker sådan!
Ingredienser
4 portioner
6 vitlöksklyftor
5 cm ingefära
1 gul lök
2 röda chilifrukter
2 palsternackor (à ca 140 g)
4 tomater
4 msk rapsolja
2 msk garam masala
5 dl yoghurt (3 %)
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vatten
1 förp kokta kikärtor (à ca 400 g)
1/2 blomkålshuvud (à ca 600 g)
1 röd paprika
salt
Till servering
mango chutney
fullkorns basmatiris
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2249 KJ / 536 kCal
Fett12 g
Salt3 g
Kolhydrater84 g
Protein19 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Gott! Krävs definitivt chutney för att få till smakbalansen, vi hade jordärtskocks- chutney hemma och det blev så gott! Funkade finfint att frysa också.
Lina
2023-03-13Jag använde yoghurt (10%) och tyckte ändå att den blev blaskig. Tomaterna som jag köper från affären är nog även det en anledning, smaklösa. Nästa gång ska jag minska eller skippa vattnet helt och hållet.
Anette
2020-07-29Hur mycket bönor och paprika! Efter behag, eller?
Ingrid
2020-07-25Hej Ingrid! Ursäkta sent svar. Våra kockar har nu sett över receptet och bytt ut bönorna mot kikärter. Mängden på både kikärter och paprika finns nu med i receptet. Hoppas att du gillar grytan! Hälsningar Elina
Redaktionen
2020-08-13