Gazpacho - spansk grönsakssoppa

Här kommer ett läckert recept på gazpacho, som är en kall spansk grönsakssoppa med tomater, gurka, äppelcidervinäger och grönsaksbuljong. Till soppan serverar du gurka, paprika och brödkrutonger. Soppan passar utmärkt att servera en varm sommardag.

Ingredienser
4 portioner
800 g tomater
2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1 gurka
ca 1 dl färska basilikablad
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvins- eller äppelcidervinäger
6 dl grönsaksbuljong (se länk nedan)
1/2 tsk socker
1 tsk salt
1 - 1 1/2 krm peppar
Tillbehör
1/2 gurka
1 paprika
brödkrutonger
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1111 KJ / 266 kCal
Fett15 g
Salt3 g
Kolhydrater25 g
Protein6 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
12 stHur kan det vara 266 kalorier?? Låter väldigt mycket. Hur mycket brödkrutonger räknar ni per portion?
Ulrika
Jättegott och enkelt!
Ingela
Blev väldigt gott! Jag uteslöt buljongen helt, skållade och skalade inte tomaterna och tillsatte två kvistar selleri.
Amelie
Fin smak men blev lite tunn, Borde inte tagit i all buljong från början ( tänker att vätskemängd påverkas av sort och kvalitet på grönsakerna, borde kanske stå i receptet, då denna kalla soppa inte går att reda eller koka bort lite vätska ur)
Birgitta
Kan man ha tomatjuice i stället för tomaterna, t.ex Kiviks?
Cecilia
Hej Cecilia! Det går bra. Mixa gurkan och de andra ingredienserna och späd sedan med tomatjuicen till lagom konsistens. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Jag satte till 1/2 dl grädde för att bryta syran lite och en tsk. torkad Oregano det blev kanongott!
Bryngel
Går det servera den varm? Eller ska den bara ätas kall som är lämpligast. Tänker som vinter soppa. /Ma
Margareta
Hej Margareta och vilken spännande fråga! Jag tror att just detta recept är godast kallt eftersom det är mest tomat och gurka. Men du kan ju prova att byta ut gurkan mot 1 gul lök och 1 röd paprika och steka dom i olja först och sen följa receptet. Då fungerar det nog superbra! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
DEN är bra! Äntligen...
Antonio
Funkar grön paprika?
Anna
Hej Anna! Om du gillar grön paprika bättre så funkar det fint. Den är ju lite skarpare i smaken men blir säkert gott även det. Hälsingar Ulrika
ICA-köket
Om man inte vill göra en egen buljong tycker jag ni även kan lägga till buljongtärning och vatten. Svårt att veta hur många tärningar och hur mycket vatten.
Birgitta
Hej Birgitta! Det går självklart bra använda vatten och tärning eller fond. Läs gärna på buljong-/fondförpackningen för hur många tärningar/hur mycket fond som behövs. Hoppas att du gillar soppan! Hälsningar Elina
ICA-köket