Gazpacho - spansk grönsakssoppa

Betyg 4.3 av 5.25 personer har röstat
Receptet har 12 kommentarer
Receptet är ett klimartsmart val.
Gazpacho - spansk grönsakssoppa

Här kommer ett läckert recept på gazpacho, som är en kall spansk grönsakssoppa med tomater, gurka, äppelcidervinäger och grönsaksbuljong. Till soppan serverar du gurka, paprika och brödkrutonger. Soppan passar utmärkt att servera en varm sommardag.

Gazpacho - spansk grönsakssoppa

Ingredienser

4 portioner
800 g tomater
2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1 gurka
ca 1 dl färska basilikablad
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvins- eller äppelcidervinäger
6 dl grönsaksbuljong (se länk nedan)
1/2 tsk socker
1 tsk salt
1 - 1 1/2 krm peppar

Tillbehör

1/2 gurka
1 paprika
brödkrutonger

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

12 st
  • Hur kan det vara 266 kalorier?? Låter väldigt mycket. Hur mycket brödkrutonger räknar ni per portion?

    Ulrika

  • Jättegott och enkelt!

    Ingela

  • Blev väldigt gott! Jag uteslöt buljongen helt, skållade och skalade inte tomaterna och tillsatte två kvistar selleri.

    Amelie

  • Fin smak men blev lite tunn, Borde inte tagit i all buljong från början ( tänker att vätskemängd påverkas av sort och kvalitet på grönsakerna, borde kanske stå i receptet, då denna kalla soppa inte går att reda eller koka bort lite vätska ur)

    Birgitta

  • Kan man ha tomatjuice i stället för tomaterna, t.ex Kiviks?

    Cecilia

    Hej Cecilia! Det går bra. Mixa gurkan och de andra ingredienserna och späd sedan med tomatjuicen till lagom konsistens. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Jag satte till 1/2 dl grädde för att bryta syran lite och en tsk. torkad Oregano det blev kanongott!

    Bryngel

  • Går det servera den varm? Eller ska den bara ätas kall som är lämpligast. Tänker som vinter soppa. /Ma

    Margareta

    Hej Margareta och vilken spännande fråga! Jag tror att just detta recept är godast kallt eftersom det är mest tomat och gurka. Men du kan ju prova att byta ut gurkan mot 1 gul lök och 1 röd paprika och steka dom i olja först och sen följa receptet. Då fungerar det nog superbra! Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • DEN är bra! Äntligen...

    Antonio

  • Funkar grön paprika?

    Anna

    Hej Anna! Om du gillar grön paprika bättre så funkar det fint. Den är ju lite skarpare i smaken men blir säkert gott även det. Hälsingar Ulrika

    ICA-köket

  • Om man inte vill göra en egen buljong tycker jag ni även kan lägga till buljongtärning och vatten. Svårt att veta hur många tärningar och hur mycket vatten.

    Birgitta

    Hej Birgitta! Det går självklart bra använda vatten och tärning eller fond. Läs gärna på buljong-/fondförpackningen för hur många tärningar/hur mycket fond som behövs. Hoppas att du gillar soppan! Hälsningar Elina

    ICA-köket

Näringsvärde per portion

Energi1111 KJ / 266 kCal
Fett15 g
Salt3 g
Kolhydrater25 g
Protein6 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

  • Gazpacho med brödkrutonger
    Betyg 2 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Svalkande gazpacho
    Betyg 3.6 av 5.12 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Rostad paprika med tomat och sardell
    Betyg 3 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Gul gaspachodressing
    Betyg 1 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Caesarsparris
    Betyg 2.5 av 5.35 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad