UNDER 60 MIN | Medel

Bönpuckar med sötpotatis och ingefära

De flesta bönor, linser och även grönsaker och rotfrukter går att forma till vegetariska biffar, bollar, eller puckar som vi kallar dessa. Stora vita bönor och sötpotatis utgör basen i dessa mumsiga veganska bönpuckar, fint balanserat av citron och ingefära.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 20 biffar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och riv sötpotatisen fint. Pressa ut överflödig vätska.
  2. Grovmosa bönorna med en gaffel. Blanda med ingefära och citronskal. Krydda med salt och peppar. Rör ner sötpotatis, bakpulver, majsstärkelse och solroskärnor. Blanda snabbt ihop till en smet. Låt vila i minst 15 minuter.
  3. Häll ut sesamfröna i en djup tallrik. Forma bönsmeten till ca 20 små puckar med oljade händer. Vänd dem i sesamfröna. 
  4. Stek puckarna i omgångar i olja i en stekpanna 3–4 minuter per sida, tills de får fin färg. 
  5. Tillbehör: Servera gärna bönpuckarna i salladsblad, kålblad eller tortillabröd, med Krämig kålsallad, Lime- och korianderslungad majs och Tahinidressing.

Näringsberäkningen är per biff utan tillbehör.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: ca 20 biffar
  • 2 förp kokta stora vita bönor (à ca 380 g)
  • 200 g sötpotatis
  • 1 msk finriven ingefära
  • 1/2 msk finrivet citronskal
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 msk bakpulver
  • 1/2 dl majsstärkelse
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl sesamfrön
  • rapsolja (till stekning)
Tillbehör
  • kålblad, salladsblad eller tortillabröd

Näringsvärde
Per portion

Energi 303 kJ / 73 kCal