Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Asiatisk lax i ugn med avokadokräm

Riktigt läcker är denna asiatiska lax i ugn med len avokadokräm. Ingefära, soja och wasabi ger en rätt som påminner om sushi. Servera med basmati- eller jasminris eller nudlar.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina laxen om den är fryst.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Marinad: Rör ihop ingredienserna till marinaden. Lägg laxen i en liten ugnssäker form så att den precis får plats. Häll på marinaden och blanda med laxen.
  4. Avokadokräm: Dela och krama ur kärnorna på tomaterna, skär dem i tärningar. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadorna. Gaffelmosa avokadoköttet och blanda det med wasabi, limesaft och tomattärningarna. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Sätt in laxen mitt i ugnen ca 15 minuter, eller tills innertemperaturen är 56°C. Ös gärna med marinaden några gånger under tiden.
  6. Till servering: Servera laxen med marinaden i formen, avokadokrämen, Gurk- och blomkålssallad och kokt ris eller nudlar.

Näringsberäkningen är beräknad per portion utan gurk- och blomkålssallad och cashewnötterna (topping).

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på wasabin.
Fri från ägg, laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: Servera ris eller risnudlar till.

Tips

Lax är en fet fisk rik på livsnödvändiga omega 3-fettsyror, protein, fettlösliga vitaminer och spårämnen. Själva råvaran är alltså bra, men eftersom fettet bidrar med en del energi totalt sett kan det vara en idé att tänka på tillagning och råvaruval i övrigt. Lite quick fix:
Det är toppen att tillaga lax i ugnen. Tillsätt lite buljong så har du en god sky att slå över riset eller nudlarna.
Riktigt hälsosamt och smidigt blir det med lax i foliepaket: Bottna var sitt ark aluminiumfolie med kokt potatis i skivor. Lägg på lax, pressa över citron, strö över hackad dill. Salta och peppra. Lägg på bitar av purjolök och morot, hela körsbärstomater, fryst sparris och skivad fänkål. Ta det du gillar i grönsaksväg. Förslut väl och tillaga mitt i ugnen 20–30 minuter på 200°C.
Romsås, fetaoströra och »pestotäcke« är poppis till ugnsbakad lax, och visst är det gott. Men det finns andra smaksättare som kostar färre kalorier, t ex en fräsch och fruktig räksalsa med tomat, mango, rödlök och lime. Man kan också pensla laxen med färdig teriyaki- eller hoisinsås.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 bitar lax (à ca 150 g)
Marinad
  • 1 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • finrivet skal av 1 lime
  • 2 msk färskpressad limesaft
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk skalad, finriven ingefära
  • 1/2 msk flytande honung
Avokadokräm
  • 2 avokador
  • 2 tomater
  • 1 msk wasabi (från tub)
  • 1 msk färskpressad limesaft
  • salt och svartpeppar
Till servering
  • ris eller nudlar
  • ev cashewnötter att toppa med
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2573 kJ / 615 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept