Att variera vardagsmaten behöver inte vara så svårt. Smaksatt crème fraiche ger variation!
Frys in skörden - och bevara alla nyttigheter
Hållbarhet
Äta i säsong? Ja tack! Men vill du äta jordgubbar i mars och tomater i november är ett hett tips att frysa in. Ofta behålls både näring, smak, textur och färg. Vi guidar dig i nedfrysningens iskalla värld.
Att äta färska tomater, jordgubbar och sparris året runt är inte hållbart. Tack gud för frysen, som gör att vi ka ta tillvara på godsakerna när de är som bäst!
Säg frysta grönsaker och många börjar tänka på 80-talets majs-, paprika- och ärtblandning och känna kalla kårar längs ryggraden. Men frysta grönsaker kan vara så mycket mer än så. Genom att frysa frukt, bär och grönsaker bevaras näringen bättre än vid till exempel konservering. En färsk grönskar tappar näring från den sekund den skördas, men stoppa den i frysen och näringen konserveras fram till upptining.
Bevara, frys och tina på bästa sätt:
1. Frys ner snabbt
Snabb nedfrysning ger bäst resultat.
2. Platt är rätt
Genom att platta till paketet går både nedfrysning och upptining snabbare. Dessutom är det enklare att stapla i en full frys.
3. Styckfrys
Bär och brödskivor är exempel på produkter som är perfekt att styckfrysa. Lägg ut bären på en bricka. Ställ i frysen och samla ihop i en påse när de är frysta.
4. Tina snabbt
Även upptiningen bör gå undan. Tina i vatten för snabbast resultat.
Så fryser du skörden:
1. Spenat & mangold
Lätt att odla. Skörda före blomning. Förväll lätt, krama ur vattnet och frys in i platta paket. Här hittar du alla recept med spenat
2. Jordgubbar
Köp massor i juni eller när de är i säsong. Frys som de är och använd under året.Här hittar du alla recept med jordgubbar
3. Alla sorters bär
Frys i lagom stora fryspåsar. Vissa bär kan tappa smak som fryst, exempelvis smultron. Här hittar du alla recept med bär
4. Tomat
Frys som de är, hela. Perfekt att använda i tomatsås under vintern. Här hittar du alla recept med tomater.
6. Rabarber
Skiva. Frys. Klart. Här hittar du alla recept med rabarber
7. Kryddor
Basilika, koriander, salvia, gräslök och mynta går jättebra att hacka och frysa in. Så odlar du dina egna örter
9. Avokado
Den kanske inte växer i din trädgård, men om du kommer över fin avokado – skär i kuber och frys in. Här hittar du alla recept med avokado.
10. Kål
Alla kålsorter förvälls lätt och fryses in. Grön- och svartkål att frysas som de är för att ta fram och göra chips senare under året. Mums! Här hittar du alla recept med den populära sorten grönkål.
Artiklar Visar 1576 stycken
Jordgubbar självplock
Goda gubbar
Äntligen dags för jordgubbssäsong! Vi tipsar om ställen där du kan plocka jordgubbar.
Svensk färskpotatis
Älskade knöl!
Hur många färskpotatisar kommer du äta i sommar? Förmodligen ganska många. Färskpotatisen är en av sommarhalvårets mest efterlängtade och efterfrågade primörer. Månadens skörd låter dig lära känna den lite extra.
Godaste recepten med ramslök
Äntligen vår!
Allt du behöver veta om skogens bästa primör och vitlöksdoftande recept med ramslök.
Sparris - oväntade fakta
Efterlängtad primör
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
Ätbart ogräs - ogräs du kan äta!
Naturens skafferi
Gott, näringsrikt och helt gratis. Här är 6 ätbara ogräs och tips på hur du använder dem.
Söta och salta recept med jordgubbar
Sommarsmaker
Burrata med jordgubbar, jordgubbspaj eller ett glas jordgubbssaft?
Välj rätt kaffesort till kakan
Våga variera
Matcha kaffet med kakorna och få ut mer av din fikaupplevelse!
Kallbryggt kaffe
Matskola
Det är svalknade, gott och superenkelt att göra. Vi berättar steg för steg hur du gör.