En svensk mathistoria – 1910-talet

ICA föddes 1917, mitt i en matkris till följd av första världskriget. Samtidigt växte en samarbetsidé fram hos grosshandlaren Hakon Swenson som skulle ta livsmedelsbranschen ut ur krisen. I år fyller ICA 100 år, och det vill vi fira genom att bjuda dig på recept och roliga matminnen från 1910-talet till idag.

mathistoria_puff_380x380

Festrätter från sekelskiftet

Bjud in till fest med några utvalda favoriter från 1900-talets början. 

Till recepten
Bananklase.

En historisk favorit

Lär dig mer om när vår favoritfrukt kom till Sverige. 

Bananens historia
Kakor.

Fika – vår heligaste stund

Varifrån kommer ordet fika, egentligen?

När kafferep blev fika
ICA Lotsen.

ICA fyller 100 år

Det firar vi genom att engagera oss i en bättre framtid. 

Mer om firandet

Utvalda festrecept från 1900-talets början

Biff Rydberg

En lyxigare variant av pyttipanna med enkla och fina råvaror som ryggbiff, potatis och lök i fokus. Vill du servera den som man gjorde 1911? Lägg det tärnade...

Betyg:
75 röster
  • 8 ingredienser

Slottsstek

Kärt barn har många namn, men oavsett om du kallar denna rätt för slottsstek eller herrgårdsstek så är det en svensk klassiker med anor från tidigt 1900-tal. I...

Betyg:
16 röster
  • 14 ingredienser

Artistkompott med giftas

Kompott var en självklarhet på det tidiga 1900-talets middagsbord. I en så kallad artistkompott kan du ta ut svängarna med färgglada frukter som apelsin...

Betyg:
3 röster
  • Snabb
  • 13 ingredienser

Savarin

En utsökt kaka som skapades redan på 1800-talet av en fransk gastronom, därav uttalet savaräng. Det som skiljer denna sockerkaka från dagens enklare version är...

Betyg:
7 röster
  • 14 ingredienser

Sviskonkompott

En typisk svensk efterrätt i början av 1900-talet bestod ofta av en fruktkompott. I denna snabblagade sviskonkompott kan du använda torkade katrinplommon eller...

Betyg:
9 röster
  • 4 ingredienser