Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Visste du att småcitrus är samlingsnamnet för olika sorter satsumas, clementiner och tangeriner? Det finns en stor variation i både smak och utseende mellan olika citrusfrukter, men gemensamt för dem alla är den underbart söta, syrliga och uppfriskande smaken.

Med hjälp av etiketterna guidar vi dig till rätt smaker bland våra älskade citrusar. Varför inte testa en ny sort nästa gång du handlar? Det kanske finns en orangegul rackare därute som är din framtida favorit!

Med hjälp av etiketterna guidar vi dig till rätt smaker bland citrusarna

Det finns en citrus för alla

  • Nadorcott

    Nadorcott

    Nadorcott är en lättskalad småcitrus i tangerinfamiljen. Den är plattrund i formen och skalfärgen är intensivt djuporange. Det välfärgade fruktköttet är saftigt med mycket smak och en hög sötma i fin balans med syran. Något som gör denna citrusfrukt till det ultimata mellanmålet. En småcitrus att längta efter i vintermörkret helt enkelt!

    Säsong: Från Spanien januari-april och från Sydafrika augusti-oktober

  • Orri

    Orri

    Orri är en småcitrus som tillhör tangeringruppen. Det är en medelstor frukt med ljust orange skal. Den är lättskalad, så gott som kärnfri, med ett mjukt, saftigt fruktkött och en väldigt söt men balanserad smak. Vår citrusexpert Emelie Cangård beskriver smaken som unik bland småcitrus, väldigt fruktig och nästan blommig. Denna småcitrus är god att äta precis som den är men är också mycket populär att göra marmelad av.

    Säsong: februari-april

  • Satsumas Queen

    Satsumas Queen

    Satsumas Queen mognar långt senare, först i januari, och bjuder på stora tefatsformade frukter med en mörk skalfärg. Det är helt enkelt en satsumas olika alla andra! Den sötaste av alla satsumas, milt syrlig. En utsökt satsumas som finns där när du trodde att satsumassäsongen sedan länge var över. Bäst kommer denna satsumas till sin rätt i desserten eller som mellanmål.

    Säsong: januari-februari

  • Tarantine

    Tarantine

    Namnet är en historia i sig, men för den filmintresserade antyder det i alla fall vad som gömmer sig under skalet på denna stora småcitrus. När mamma är clementin och pappa är blodapelsin (Tarocco) blir resultatet något helt nytt, en blodtangerin! En frisk smak där syra från blodapelsinen möter clementinens sötma. Frukten har ett vackert, lätt rödkindat skal. Passar perfekt i maten, till desserten eller som mellanmål.

    Säsong: december-januari

  • Tarocco

    Tarocco

    Det är något visst med blodapelsiner, och Tarocco anses av många vara den allra bästa. Kanske beror det på att den är lättskalad, har en härligt pikant syra och aromatisk smak. Eller så är det helt enkelt det mjälla, läskande fruktköttet med vackert ljusröda partier som smälter i munnen. Denna blodspelsinernas crème de la crème funkar utmärkt såväl i varmrätter som desserter.

    Säsong: januari-april

  • Washington Sanguina

    Washington Sanguina

    Underbart är kort och så även tiden då denna härliga citrussort finns att få tag på under februari. Denna ljusa halvblodapelsin bjuder ytterst sällan på någon färgsensation men frestar desto mer med sin goda smak. Smaken är mild och söt med en liten och knappt märkbar syrlighet. Jag kan äta enorma mängder. Supergod att använda i smoothies eller pressa sin egen juice av. Pressar man flera kan man ha tur och få en extra färgrik juice tipsar vår citrusexpert Emelie Cangård om!

    Säsong: februari-mars

Citrusrecept som piggar upp i vintermörkret!

  • Citrusmarmelad med ingefära

    Citrusmarmelad med ingefära

    Bittersöt marmelad gjord på tre sorters citrusfrukter; apelsin, grapefrukt och citron. Den bittra smaken balanseras fint av en rejäl dos färsk ingefära. Och med syltsocker är det lätt att få den rätta konsistensen. Citrusmarmeladen gillar scones och rostat bröd.

    - Citrusmarmelad med ingefära

    Spara

  • Apelsinsallad med fetaost, avokado och granatäpple 

    Apelsinsallad med fetaost, avokado och granatäpple 

    Denna syrliga apelsinsallad är gjord på apelsiner och blodapelsin som toppas med krämig avokado, salt fetaost, syrliga granatäppelkärnor och knapriga pistagenötter. Alla härliga smaker och texturer i en salig blandning!

    - Apelsinsallad med fetaost, avokado och granatäpple 

    Spara

  • Pernodbakad kyckling med clementiner och fänkål

    Pernodbakad kyckling med clementiner och fänkål

    Den saftiga ugnsbakade kycklingen får smak av citrus, muscovado och fänkål. Clementin, citron och apelsin ger kycklingen det där lilla extra, både sötma och syra. Kycklingen kan med fördel marineras över natten.

    - Pernodbakad kyckling med clementiner och fänkål

    Spara

  • Rostad morotssallad med citrusdressing

    Rostad morotssallad med citrusdressing

    Den här rostade morotssalladen är lika god som vacker. Servera den gärna medan den fortfarande är lite ljummen, tillsammans med en pigg citrusdressing med extra krydda av vitlök och osötad senap. Bjud med stekt halloumi för en fräsch veggo-rätt till vardags.

    - Rostad morotssallad med citrusdressing

    Spara

  • Acai bowl med clementin och mandel

    Acai bowl med clementin och mandel

    Acai bowl har seglat högt upp på trendhimlen som frukost och mellanmål. Superbäret acai laddad med antioxidanter finns att köpa som fryst puré och mixas med frukt. Servera i skålar och toppa med clementinklyftor, chiafrön och gojibär och du har din bowl klar. En riktig fullpoängare.

    - Acai bowl med clementin och mandel

    Spara

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer