Grundsmakerna
Sött, salt, surt, beskt och umami är våra fem grundsmaker. Bortsett från umami har de flesta hygglig koll på dem. Men vad definierar en grundsmak och vilken betydelse har de i köket?
Umami, denna underbara smak som får det att vattnas i munnen bara man tänker på den. Men vad är egentligen umami och i vilken mat kan man hitta denna smaksensation? Vi har gjort en djupdykning i den femte grundsmaken som upptäcktes i Japan för över 100 år sedan.
Sött, surt, salt och beskt – dessa är de fyra smaker som är mest kända. Men här fattas en grundsmak, nämligen den femte som kallas umami. Denna smakdimension upptäcktes först i början på 1900-talet och har idag vetenskapligt erkännande.
Inte sällan förknippas umami med asiatisk mat. Det beror, förutom att smaken ofta förekommer i det japanska köket, främst på att namnet är japanskt och att smaken upptäcktes i Japan 1908 av den japanske kemiprofessorn Kikunae Ikeda.
Umami får det bokstavligen att vattnas i munnen. Det är inte så konstigt när man tänker på namnet, som kommer av de japanska orden ”umai” och ”mi” som kan översättas med ”delikat” och ”smak”!
Att beskriva hur umami smakar kan vara lite knepigt då det är en mix av salt, sött och nötigt. Man brukar också säga att smaken är något buljongaktig och att den förstärker smakupplevelsen genom en lång och rik smak av fyllighet, mildhet och tjockhet. Ett bra och konkret exempel på umamismak är misosoppan som du brukar få till sushi.
Exempel på mat som smakar umami är lagrad ost som parmesan, sjögräs, sardeller, tomat (extra mycket i soltorkade), lufttorkad skinka och torkad svamp. Umami finns dessutom i många populära smaksättare som buljong, asiatisk fisksås, ketchup, sojasås och tabasco.
Umami spelar en speciell roll i saltreducerad kost eftersom mat som smaksätts med umami smakar mer välbalanserat och därför inte brukar behöva den där extra nypan salt. Ett alternativ till salt i maten kan därför vara till exempel soja som är naturligt rik på umami.
Var och en av de grundläggande smakerna fungerar som en signal för näringsämnen. Umami är smaken av aminosyror och nukleotider, och berättar när mat innehåller protein som är ett viktigt näringsämne för vår överlevnad.
Att grilla lax är alltid gott här blir den ännu godare då den innan den grillas får smak av en en ponzumarinad. Servera laxen med goda tillbehör som vispat smör smaksatt med lime och tabasco samt pak choi och sparris.
Gillar du aubergine är Nasu Dengaku, misogrillad aubergine, rätten för dig. Servera tillsammans med sallad och läckert nötströssel för en smakupplevelse utöver det vanliga.
Otroligt snabblagad sås på endast tre ingredienser som ger dina rätter en asiatisk touch. Passar utmärkt som dippsås till kokta edamebönor eller sommarens grillade primörer.
En glaze som är såväl god som enkel att göra och passar perfekt till grillad lax. Med smak av mild soja, fyllig honung och hetta från vitlök samt tabasco.
Tempura är en japansk rätt där färska grönsaker först doppas i en frityrsmet, som i detta fall får ett extra sting från wasabi, och sedan friteras i het olja. De frasiga små broccolibuketterna och bitarna av broccolistammen serverar du sedan som en förrätt tillsammans med sojadipp. Mycket gott!
Tomater är ett av de livsmedel som är rika på umami i sig själva. Umami som också kallas den femte grundsmaken och som ungefär kan översättas till delikat. Umami kan du också hitta i te x svamp och sjögräs.
Sött, salt, surt, beskt och umami är våra fem grundsmaker. Bortsett från umami har de flesta hygglig koll på dem. Men vad definierar en grundsmak och vilken betydelse har de i köket?
Du tror förmodligen att du redan kan och vet allt om tomaten, denna välbekanta grönsak. Här är några saker som många inte känner till.
Här hittar du våra godaste, mest smakrika recept om du vill grilla vegetariskt i sommar.
Vi har listat 10 enkla recept på grillsåser, perfekt till varma sommarkvällar!
Det finns många sätt att uttala vissa maträtter på. Säger man till exempel bruschetta eller brusketta? Och hur är det med croissant, uttalar du det verkligen rätt? Här går vi igenom de rätta uttalen.
Vi har testat fem olika sätt att skala ägg och det bästa sättet att skala ägg på är...
Vidga dina vyer med vår lilla chiliguide och upptäck vägen till nya heta smakupplevelser!
Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!