Hoppa till sidans innehåll

Umami, denna underbara smak som får det att vattnas i munnen bara man tänker på den. Men vad är egentligen umami och i vilken mat kan man hitta denna smaksensation? Vi har gjort en djupdykning i den femte grundsmaken som upptäcktes i Japan för över 100 år sedan.

Artikel samarbete med Kikkoman & TABASCO® Text: Alexandra Holm

Allt du vill veta om Umami

 • Umami - den femte grundsmaken

  Umami - den femte grundsmaken

  Sött, surt, salt och beskt – dessa är de fyra smaker som är mest kända. Men här fattas en grundsmak, nämligen den femte som kallas umami. Denna smakdimension upptäcktes först i början på 1900-talet och har idag vetenskapligt erkännande.

 • Förknippas ofta med asiatisk mat

  Förknippas ofta med asiatisk mat

  Inte sällan förknippas umami med asiatisk mat. Det beror, förutom att smaken ofta förekommer i det japanska köket, främst på att namnet är japanskt och att smaken upptäcktes i Japan 1908 av den japanske kemiprofessorn Kikunae Ikeda.

 • Får det att vattnas i munnen

  Får det att vattnas i munnen

  Umami får det bokstavligen att vattnas i munnen. Det är inte så konstigt när man tänker på namnet, som kommer av de japanska orden ”umai” och ”mi” som kan översättas med ”delikat” och ”smak”!

 • En smak som är svår att beskriva

  En smak som är svår att beskriva

  Att beskriva hur umami smakar kan vara lite knepigt då det är en mix av salt, sött och nötigt. Man brukar också säga att smaken är något buljongaktig och att den förstärker smakupplevelsen genom en lång och rik smak av fyllighet, mildhet och tjockhet. Ett bra och konkret exempel på umamismak är misosoppan som du brukar få till sushi.

 • Umami finns i många olika livsmedel

  Umami finns i många olika livsmedel

  Exempel på mat som smakar umami är lagrad ost som parmesan, sjögräs, sardeller, tomat (extra mycket i soltorkade), lufttorkad skinka och torkad svamp. Umami finns dessutom i många populära smaksättare som buljong, asiatisk fisksås, ketchup, sojasås och tabasco.

 • Ett alternativ till salt

  Ett alternativ till salt

  Umami spelar en speciell roll i saltreducerad kost eftersom mat som smaksätts med umami smakar mer välbalanserat och därför inte brukar behöva den där extra nypan salt. Ett alternativ till salt i maten kan därför vara till exempel soja som är naturligt rik på umami.

 • Smaken signalerar protein

  Smaken signalerar protein

  Var och en av de grundläggande smakerna fungerar som en signal för näringsämnen. Umami är smaken av aminosyror och nukleotider, och berättar när mat innehåller protein som är ett viktigt näringsämne för vår överlevnad.

Våra godaste umamirika recept!

 • Grillad laxfilé med pak choi och ponzumarinad

  Att grilla lax är alltid gott här blir den ännu godare då den innan den grillas får smak av en en ponzumarinad. Servera laxen med goda tillbehör som vispat smör smaksatt med lime och tabasco samt pak choi och sparris.

  - Grillad laxfilé med pak choi och ponzumarinad

  Spara

 • Nasu Dengaku misogrillad aubergine med nötströssel

  Gillar du aubergine är Nasu Dengaku, misogrillad aubergine, rätten för dig. Servera tillsammans med sallad och läckert nötströssel för en smakupplevelse utöver det vanliga.

  - Nasu Dengaku misogrillad aubergine med nötströssel

  Spara

 • Asiatisk het sås med sötma

  Otroligt snabblagad sås på endast tre ingredienser som ger dina rätter en asiatisk touch. Passar utmärkt som dippsås till kokta edamebönor eller sommarens grillade primörer.

  - Asiatisk het sås med sötma

  Spara

 • Glaze till grillad lax

  En glaze som är såväl god som enkel att göra och passar perfekt till grillad lax. Med smak av mild soja, fyllig honung och hetta från vitlök samt tabasco.

  - Glaze till grillad lax

  Spara

 • Broccoli-tempura med sojadipp

  Tempura är en japansk rätt där färska grönsaker först doppas i en frityrsmet, som i detta fall får ett extra sting från wasabi, och sedan friteras i het olja. De frasiga små broccolibuketterna och bitarna av broccolistammen serverar du sedan som en förrätt tillsammans med sojadipp. Mycket gott!

  - Broccoli-tempura med sojadipp

  Spara

 • Ugnsbakade tomater med fetaost och timjan

  Tomater är ett av de livsmedel som är rika på umami i sig själva. Umami som också kallas den femte grundsmaken och som ungefär kan översättas till delikat. Umami kan du också hitta i te x svamp och sjögräs.

  - Ugnsbakade tomater med fetaost och timjan

  Spara