Hoppa till sidans innehåll

I bokdebuten Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga visar My Feldt vägen till att leva, och baka, i symbios med naturen. Här är recepten som smakar sommar!

Text Therese Ahlström Foto Hanna Skoog

Vad vill du att läsaren ska ta med sig från boken?

– Jag vill att man ska känna något när man får den i handen. Boken handlar om naturen och om hållbarhet, utan att nämna det på ett enda ställe. Min vision är istället att läsaren ska se naturen och älska den. Att följa säsongerna och ta vara på det som växer – använda syrenen när den blommar och rabarbern när den kommer upp ur jorden.

Hur lyckas man med bakningen?

– Det ligger i människans natur att skylla på något när man misslyckas. Men alla som jobbar med det här misslyckas varje dag. Det handlar om att våga testa igen och att inte ge upp. I boken finns en hel sida med tips på justeringar man kan göra ifall man inte lyckats med ett recept. Av allt läskigt som finns i världen måste det minst läskiga ändå vara att misslyckas med en kaka.

Vad kan man göra för att leva mer i säsong?

– Mitt bästa tips är att försöka läsa på och bli mer medveten. När vi på vintern har en tom natur här kan man till exempel passa på att använda citrusfrukter som är i säsong på andra ställen. Ett annat tips är att frysa in råvaror när de är i säsong och spara till senare. Men för mig är det också något fint med att längta efter de första jordgubbarna, att inte kunna göra
jordgubbsglass året runt

3 recept på somrigt sött

 • Citronkakor med vallmofrön

  Citronkakor med vallmofrön

  Supergoda citronkakor med krispiga vallmofrön och smak av vanilj. Perfekt som gå bort-present om du lyckas hålla dig ifrån att äta alla själv! Receptet är publicerat i samarbete med boken Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga.

  - Citronkakor med vallmofrön

  Spara

 • Rabarber- och mandelpaj

  Rabarber- och mandelpaj

  Den här rabarber- och mandelpajen har allt: syran från rabarbern, rostade toner av mandel,
 det intensiva djupet i kardemumman och så smaken av citronskal som skymtar i bakgrunden. Helt enkelt en perfekt paj för sommarens alla kaffestunder eller som efterrätt. Receptet är publicerat i samarbete med boken Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga.

  - Rabarber- och mandelpaj

  Spara

 • Saft på fläder och svartvinbärsblad

  Saft på fläder och svartvinbärsblad

  Denna saft på citron, fläder och svartvinbärsblad är svår att motstå och en härlig törstsläckare under varma sommardagar. Den behöver stå till sig några dagar men är väl värd väntan! Receptet är publicerat i samarbete med boken Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga.

  - Saft på fläder och svartvinbärsblad

  Spara