Hoppa till sidans innehåll

Vill du hjälpa till att främja den biologiska mångfalden, djurens naturliga beteende och begränsa spridningen av kemikalier i miljön? Välj då gärna ekologiska varor om du kan. Här är fem varor som är en bra början om du vill börja någonstans.

Av Elin Nordström
Läs också: Är ekologisk mat nyttigare att äta än icke-ekologiska produkter? Nej, säger ICAs chefsdietist Christina Karlsson.

 • Bananer

  Bananplantage är känsliga för sjukdomar och insektsangrepp. På en ekologisk odling används inte naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och i första hand organiskt gödsel. Bra för människorna som arbetar i odlingen och djur och natur runtomkring!

 • Mejeriprodukter

  Väljer du ekologiska mejeriprodukter så har kossorna fått vara ute och beta mycket och bara ätit ekologiskt foder. Det innebär att fodret har producerats utan GMO eller naturfrämmande bekämpningsmedel. Det är bra för artrikedomen av flora och fauna!

 • Potatis

  Vi gillar potatis och äter massor av den varan i Sverige. Och väljer du ekologiska knölar gör du något bra för miljön och för den biologiska mångfalden. Då kan du vara lugn med att potatisen du äter har odlats på åkrar där naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel inte har använts.

 • Kaffe

  Ekologiskt kaffe odlas i sin naturliga miljö vilket är i skuggan under högre träd i uppvuxen skog. Inga naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel används. Bra för miljön och bra för odlaren!

 • Kött

  Djur som vuxit upp på ekologiska gårdar har fått utlopp för sitt naturliga beteende och de har fått äta ekologiskt foder, gräs och annat grovfoder. Så om du vill – köp ekologiskt kött, och om det inte finns kan du välja svenskt naturbeteskött eller kött från svenska gårdar.