Hoppa till sidans innehåll

Smaken av ljuvlig choklad hela vägen från kakaoträd via kakaofrukt till kakaobönor och slutligen kakaopulver. Vi berättar allt du vill veta om kakao och tipsar om fantastiska recept med kakao!

Recept Sofia Nilsson Styling Linda Berlin Foto Petter Bäcklund och Roland Persson
Tips: Här hittar du alla våra recept med choklad!

Förvara kakaopulver

Kakaopulver ska förvaras torrt i rumstemperatur.

Allt du behöver veta

Kakaoträdet tillhör familjen malvaväxter. Trädet härstammar från Centralamerika och tropiska Sydamerika och ger 15–20 cm stora ovala kakaofrukter som vid mognad blir gulgröna, röda eller lila. Varje frukt innehåller 50–75 platta och mandelstora frön, de så kallade kakaobönorna, som ligger inbäddade i ett rosa fruktkött. Dessa bönor rensas, rostas, skalas och mals ner till kakaomassa. Kakaomassan pressas sedan för att framställa fettet kakaosmör och de presskakor som blir kvar mals till kakaopulver. Kakaomassa, kakaosmör och kakaopulver är tre av huvudråvarorna i choklad.

Extra gott att kombinera med kakao:

Chili
Lakrits
Hallon
Flingsalt

4 goda med kakao

 • Chokladpannacotta

  Chokladpannacotta är en ljuvlig och enkel efterrätt som serveras i glas. Denna dessert med smak av choklad är lätt att förbereda och omtyckt av de flesta! Allt du behöver är grädde, kakao, socker och gelatin.

  - Chokladpannacotta

  Spara

 • Enkel chokladglass

  Hemmagjord glass är inte så svårt som du tror! Prova detta recept på enkel chokladglass som du gör helt utan glassmaskin. Glassen görs på bara tre ingredienser: kondenserad mjölk, kakao och vispgrädde.

  - Enkel chokladglass

  Spara

 • Chokladgranola

  Gör egen granola med smak av choklad! Hemmagjord chokladgranola blir en given frukostfavorit. Smaksätt med valfria frön, nötter och torkad frukt och servera med yoghurt eller fil för en extra god start på dagen.

  - Chokladgranola

  Spara

 • Brownies med kakao

  Sugen på att baka något gott? Gör egna brownies! Här ett recept på brownies med kakao och hasselnötter, som smakar allra godast serverad med lättvispad grädde.

  - Brownies med kakao

  Spara