Smaken av ljuvlig choklad hela vägen från kakaoträd via kakaofrukt till kakaobönor och slutligen kakaopulver. Vi berättar allt du vill veta om kakao och tipsar om fantastiska recept med kakao!
Tips! Här hittar du alla goda
recept med kakao.
Kakaopulver ska förvaras torrt i rumstemperatur.
Kakaoträdet tillhör familjen malvaväxter. Trädet härstammar från Centralamerika och tropiska Sydamerika och ger 15–20 cm stora ovala kakaofrukter som vid mognad blir gulgröna, röda eller lila. Varje frukt innehåller 50–75 platta och mandelstora frön, de så kallade kakaobönorna, som ligger inbäddade i ett rosa fruktkött. Dessa bönor rensas, rostas, skalas och mals ner till kakaomassa. Kakaomassan pressas sedan för att framställa fettet kakaosmör och de presskakor som blir kvar mals till kakaopulver. Kakaomassa, kakaosmör och kakaopulver är tre av huvudråvarorna i choklad.