Mythbusting

5 myter om choklad

Det finns många myter kring choklad. Man får dålig hy, mörk choklad är nyttigare och så har vi den här med att choklad helt saknar näringsvärde. Låt oss nu slå hål på några av de vanligaste chokladmyterna.

Är choklad bra eller dåligt?

Älskade choklad, vad stämmer egentligen av alla rykten vi hör om dig? Låt oss ta reda på det!

 1. 1. Ger choklad dålig hy?

  Nja, man har inom vetenskapen under lång tid sagt att detta är en myt och det finns i dagsläget inte uttalade rekommendationer som säger att människor med acne bör undvika choklad men det finns en del nya studier som faktiskt visar på samband mellan chokladintag och acne. En studie som gjordes bland män med acne visade att deras besvär förvärrades efter bara två veckor med en daglig konsumtion av 25 g choklad. Så för den som lider av acne kan det vara värt att testa om minskad chokladkonsumtion (om den är hög från början förstås!) faktiskt kan göra symptomen lite lindrigare.

 2. 2. Saknar choklad helt näringsvärde?

  Nej. Visst finns det näring i choklad, både sådan som ger energi; fett, kolhydrater och protein, och sådan som inte ger energi, som till exempel antioxidanter. Chokladen är en både fet och söt produkt, alltså rik på fett och kolhydrater, med andra ord, en kaloribomb! Och visst finns det lite annan näring också i form av antioxidanter och kanske lite salt och mineraler beroende på sort.

 3. 3. Orsakar choklad huvudvärk?

  Ja, choklad kan orsaka huvudvärk. Det beror på att kakaobönan och därmed även choklad, särskilt mörk, kan innehålla biogena aminer, ämnen som bildas av aminosyror, alltså proteinets byggstenar. Dessa ämnen kan framkalla huvudvärk hos vissa människor, exempelvis hos den som lider av migrän.

 4. 4. Är mörk choklad den enda chokladen som är nyttig?

  Nja. Att säga att choklad är nyttigt är att ta i även om det finns en del antioxidanter i den mörka chokladen, vilket oftast inte finna i ljus mjölkchoklad. Finns det nötter, lingon, tranbär eller andra liknande godsaker i chokladen så kan det förstås också förekomma en del bra näringsämnen därifrån. Men tyvärr, här slutar det nyttiga. Choklad är ett kaloririkt godis (inga stora skillnader mellan ljus och mörk choklad), ofta med hög andel mättat fett. Det gör att chokladen inte ska betraktas som en betydande källa till vitaminer och mineraler, även om de ju faktiskt finns där. Fast rent psykologiskt så kan en bit choklad självklart skänka njutning för en stund.

 5. 5. Innehåller choklad höga nivåer av koffein?

  Nej, men pyttesmå mängder av koffein finns i kakaobönan. Så små att de är försumbara i jämförelse med en kopp kaffe.

Artiklar (1433)

Frågor och svar

Det nyttiga fettet

Fett är livsviktigt. Men det gäller att välja rätt typ av fett. Vi guidar dig!