Hoppa till sidans innehåll

Grilla pizza? Varför i hela friden ska man göra det? JO, för att det är så förbenat gott och så är det trevligt att stå vid grillen. Här visar vi steg för steg hur du gör för att inte pizzan ska förvandlas till en kolkrita.

Elin Nordström

Baka pizza på nytt sätt

Enligt vår mening kan man grilla nästan allt. NÄSTAN! En pizza blir himla god grillad, speciellt om du använder dig av en så kallad pizzasten eller baksten. Nu gäller det att vara lite förberedd så att du inte kommer på att du vill ha pizza fem minuter innan du blir vrålhungrig. Det är nämligen så att bakstenen, eller pizzastenen - säg vad du vill - behöver ligga på gallret ett bra tag för att värmas upp. Om du inte orkar hålla på att tjaffsa med någon baksten så går det lika bra att lägga pizzan direkt på gallret. 

Det kommer att gå undan

När du väl har lagt pizzan på grillen så går allt i ljusets hastighet så se till att vara väl förberedd med diverse toppings, grillverktyg och tallrikar. Här kan det också vara bra att ha med sig en termometer så att du lätt kan hålla koll på värmen. Temperaturen i grillen bör ligga mellan 225-250°C, alltså samma som om du hade bakat pizzan i din ugn. 

Så att alla blir nöjda

Om du ska bjuda hela familjen eller några vänner på pizza är ju risken stor att alla har olika preferenser på vad de vill ha för topping och ingen vill riskera att det blir sura miner bara för att du har valt att slänga på banan och curry på hela skapelsen. SÅ! Förbered olika skålar med toppings och kavla ut små pizzor av degen så att alla får en varsin. 

Grillad pizza steg för steg

Med några enkla steg får du en perfekt grillad pizza. Se till att grillgallret är ordentligt rent och pensla det med olja innan grillning. Genom att kavla ut degen till avlånga plattor blir pizzorna lättare att hantera. Börja sedan med att förgrilla bottnen så att den blir krispig och lättare att hantera. Toppa med dina valda ingredienser och grilla klart. Hugg in!

Så gör du

 • Panera degen

  Pudra en plåt lätt med ströbröd av majs/polenta. Lägg i pizzabottnen så den får en panerad yta. Det gör att degen inte fastnar på gallret.

 • Preppa undersidan

  Lägg den panerade sidan på gallret och grilla utan lock i 2-3 minuter, tills den fått lite färg på undersidan.

 • Toppa upp!

  Lägg sedan den opanerade sidan i ströbrödet och lägg topping på den grillade sidan.

 • Grilla klart under lock

  Lägg tillbaka pizzan på grillen. Sätt på locket och baka klart tills osten smält. Lyft av locket och insup den härliga doften. Och du - nu hugger vi in!