Grilla pizzan? Varför inte! Med de rätta knepen och lite förberedelser är det ingen konst att lägga pizzan på grillen. Perfekt som förrätt i väntan på huvudrätten eller som en hel middag. Gå loss med olika läckra toppings och bjud in till en glödande god pizzafest!

Text: Therese Elgquist

Baka pizza på nytt sätt

Att laga mat på grillen innebär oändliga möjligheter. Och med lite kreativitet kan det mesta tillagas på grillen – även en läcker pizza! Om du har en baksten är det smidigt att använda den, lägg i så fall stenen på gallret och låt den bli riktigt varm innan bottnen läggs på. Men det går också bra att grilla pizzan direkt på gallret. Scrolla ner så hittar du några av våra härliga pizzarecept för grillen. 

Var kvick i vändningarna

Att grilla pizza är snabbt gjort. Se därför till att vara väl förberedd – ha toppings, grillverktyg och något att lägga de färdiga pizzorna på nära till hands! En termometer kan vara bra för att hålla koll på värmen. Temperaturen i grillen bör ligga mellan 225-250°C, alltså samma som om du hade bakat pizzan i din ugn. 

Ordna ett pizzaparty 

Gör klart skålar med olika toppings och låt var och en förbereda sina egna pizzor att lägga på grillen. Kavla gärna ut degen till minipizzor, då kan man testa flera olika goda kombinationer av toppings! Servera pizza som förrätt? Grilla några olika pizzor, skär upp i snittar och bjud runt.  

Gör pizzor med personliga toppings och grilla tillsammans. Perfekt sommarhäng! 

Grillad pizza steg för steg

Med några enkla steg får du en perfekt grillad pizza. Se till att grillgallret är ordentligt rent och pensla det med olja innan grillning. Genom att kavla ut degen till avlånga plattor blir pizzorna lättare att hantera. Börja sedan med att förgrilla bottnen så att den blir krispig och lättare att hantera. Toppa med dina valda ingredienser och grilla klart. Hugg in!

Så gör du

 • Panera degen

  Pudra en plåt lätt med ströbröd av majs/polenta. Lägg i pizzabottnen så den får en panerad yta. Det gör att degen inte fastnar på gallret.

 • Preppa undersidan

  Lägg den panerade sidan på gallret och grilla utan lock i 2-3 minuter, tills den fått lite färg på undersidan.

 • Toppa upp!

  Lägg sedan den opanerade sidan i ströbrödet och lägg topping på den grillade sidan.

 • Grilla klart under lock

  Lägg tillbaka pizzan på grillen. Sätt på locket och baka klart tills osten smält. Lyft av locket och insup den härliga doften. Och du - nu hugger vi in!