Lök är som gjort för att grillas, med skal och allt. Inte minst schalottenlök som då får en helt ljuvligt söt smak och blir ett gott tillbehör till det mesta. Här visar vi hur du gör, inklusive det bästa skalknepet.
Tips! Här hittar du
recept på grillad lök.
Här visar vi hur du enkelt grillar och skalar schalottenlök.
Släng ner ett gäng schalottenlökar med skal i en aluminiumform. Ställ på bottnen av en klotgrill, eller i ugn på 175°C. Vänd efter cirka 30 minuter. Vänta 1 timme. Känns skalen "tomma"? Då är löken klar.
Nu över till själva "pluppandet". Lägg schalottenlöken på en skärbräda. Håll en lök i taget mellan tummen och pekfingret. Skär av nedre delen, vid rottrådarna (1/2−1 cm).
... och ut kommer de glansiga lökarna. Servera genast eller smaksätt eventuellt − inget måste. När tekniken att pluppa schalottis sitter vill man bara pluppa fler! Scrolla ner så tipsar vi om ett recept där de ljuvliga lökarna ingår.