Hoppa till sidans innehåll

På 70-talet var många svenskar skeptiska till den exotiska pizzan. Idag är rätten så vanlig att den nästan skulle kunna räknas som svensk husmanskost. Häng med på en snabbkurs i pizzans historia!

Caroline Carlander
TIPS: Pizzacravings? Här hittar du alla våra recept på pizza!

 • 1889 – Den "första" pizzan

  Att toppa bröd med goda råvaror har människor gjort i alla tider. Men det vi idag kallar för pizza föddes i Neapel. 1889 får rätten för första gången ett dokumenterat namn. Då bakade den napolitanaren Raffaele Esposito en pizza i Italiens färger, med mozzarella, tomat och basilika, till drottning Margheritas ära.

  Tips: Pizza med basilika och mozzarella

 • 1947 – Inga italienare utan pizza!

  1947 gick svensk industri på högvarv. Ett stort elektronikföretag i Västerås anställde därför 300 italienska arbetare, som genast krävde varm och frasig pizza för att stå ut i kalla Norden. Intill deras bostäder öppnade en restaurang med pizza på menyn. Men ingen svensk sägs ha vågat prova den nya, exotiska rätten.

  Tips: Hembakad pizza på italienskt vis

 • 1968 – Pizzeriaboom i Sverige

  Under revolutionsåret 1968 öppnade de första pizzeriorna i Sverige och förtjusade svenskarna. I alla fall de yngre generationerna. Med sin avslappnade stämning passade pizzeriorna ungdomarna som handen i handsken!

  Tips: Härlig pizzainspiration!

 • 1969 – Pizzasallad – en svensk företeelse

  Det sägs att krögaren Guiseppe Sperandio serverade strimlad vitkål i vinägrett som sallad på sin restaurang Pizzeria Piazza Opera för att hålla kostnaderna nere. Sedan spred sig konceptet vidare till att idag vara ett självklart tillbehör till svensk pizza.

  Tips: Gör din egen pizzasallad

 • 1970-tal – Glöm inte palten!

  Under 70-talets pizzaboom lät inte kritiken vänta på sig. ”Vi håller på att glömma palten” tyckte ordförande Lantmännens riksförbund. Svenska Dagbladet uttryckte sitt missnöje över ”den utländska pannkaka som presenterat sig som pizza”.

 • 1973 – Råttan i pizzan

  Har du hört ryktet om råttfärs i pizza? På 70-talet var det många som kände någon som hade en bekant som fått i sig råttkött när hen ätit på en pizzeria. En långdragen folksägen som höll i sig länge efter att Dagens Nyheter publicerade en artikel med rubriken "Storlarm om råttfilé" 1973.

 • 1986 – Pizzainspirerad sommarhit

  Minns ni Lasse Holms episka låt ”Cannelloni Macaroni” som låg på svensktoppen under 13 veckor 1986? "Pescatore, Vesuvio, La Bussola, Pompei, Oooohhhh, vad ni frestar mig". Inspiration till texten fick han genom att besöka olika pizzerior och läsa menyer med italienska rätter.

 • Sveriges vanligaste restaurang

  Är du sugen på pizza behöver du troligen inte gå långt. Det finns över 3000 pizzerior i vårt avlånga land, vilket gör det till den vanligaste restaurangtypen. I mindre städer och byar är pizzerian ofta den enda restaurangen.

 • 1 januari – Internationella pizzadagen

  Pizza har en självklar plats i våra liv – särskilt en dag om året. På nyårsdagen firar många av oss internationella pizzadagen genom att stoppa i sig en himla massa för att återställa kroppen från gårdagens festande.

  Tips: Pimpa fryspizzan

 • Svensk pizza

  Den svenska pizzan har sett olika ut beroende på vad som varit hett i matvärlden. Att vi exempelvis slänger på burkchampinjoner är en rest från 70-talets konservvurmande. Men till de mest svenska pizzorna hör nog oxfilé- och bearnaisepizzan och kebabpizzan, som slog igenom på 80- och 90-talet. Idag vill vi gärna ha lite lyxigare pizza med tunn botten och finare råvaror.

  Tips: Testa vår magiska avokadopizza