Hur är det egentligen med mikron, förstör den näringsämnena i maten? Får vi cancer av att mikra maten? Vi reder ut några myter om mikrovågsugnen.

Text: Sofie Lundmark Källa: Livsmedelsverket

 • Mat som värms i mikron förlorar mer näring än om man värmer den på spisen

  FALSKT: Vilket sätt man värmer maten på spelar mindre roll, det handlar snarare om hur länge och på vilken temperatur man värmer den. Vissa vattenlösliga vitaminer försvinner i vattnet man kokar maten i, alltså även om man kokar den på spisen. Det kan till och med vara så att microvågsugnen är mer skonsam eftersom man använder mindre vatten.

 • Man kan få cancer av att mikra maten

  FALSKT: Mikrovågorna i mikrovågsugnen förändrar inte maten på något annat sätt än vad annan uppvärmning gör.

 • Mikron påverkar proteinerna i maten så att de inte kan tas upp av kroppen

  FALSKT: Vissa värmekänsliga vitaminer och mineraler kan till viss del försvinna bort med kokvattnet. Men samtidigt tar vi lättare till oss av andra näringsämnen när vi värmer upp maten. Det bästa är att värma upp mat fort, och på ett sätt som inte kräver så mycket vatten, till exempel att ångkoka eller värma i mikro.

 • Gör bröstmjölken giftig

  FALSKT: Livsmedelsverket avråder från att man värmer bröstmjölk i mikrovågsugnen. Detta på grund av att mjölken punktvis kan nå för höga temperaturer i mikron. Det förstör immunoglobulin som är viktigt för barnets immunsystem. Det gör det om man värmer bröstmjölk för varmt på spisen också, men det är lättare att av misstag värma för mycket i mikrovågsugn.

Recept att tillaga i mikron

 • Omelett i mikron

  En matig omelett som du gör i mikron – perfekt som mellanmål.

  Omelett i mikron

 • Bakad sötpotatis

  Baka sötpotatisen i mikron så går det undan att fixa middag. Fyll den med fetaost och smakrika oliver, mums!

  Bakad sötpotatis med fetaost och oliver

 • Mug cake

  Prova den amerikanska trenden med frukostmuffins som du bakar på ett kick i mikron. Direkt i en ”mugg”, därav namnet mug cake.

  Mug cake

 • Grötmix med blåbär och goji

  Förbered en mättande grötmix med fiberrika havregryn som bas i mikron. Förvara grötmixen i en förslutningsbar burk och koka med vatten upp till frukost.

  Grötmix med blåbär och gojibär

 • Knäck i mikron

  Att göra knäck i mikro är ett enkelt och snabbt sätt att koka knäck – julens mesta julgodis!

  Knäck i mikron