Mythbusting

Myter om frukost

Blir du smartare och mindre hungrig av att äta frukost? Hmm ja, eller hur är det egentligen? Här slår vi hål på de allra vanligaste myterna om frukost.
Tips! Här hittar du alla våra frukostrecept.

Påståenden, frågor och svar om frukost

Vi har träffat ICAs dietist, Paula Frösell, som här nedan delar med sig av sin kunskap kring frukost. 

 1. 1. Sätter frukost igång förbränningen?

  Nja. Vi har ju en förbränning hela dygnet runt men det finns faktiskt en studie som pekar på att vi ”sätter igång” förbränningen efter frukost och faktiskt blir mer aktiva efter att ha ätit frukost jämfört med om vi inte har det.

 2. 2. Är frukost är dagens viktigaste mål?

  Nej. Det är ett av dagens viktigaste mål. Allt beror på vad frukosten (och de andra måltiderna består av). Viktigast är vilken näring och energi man petar i sig, snarare än om det är frukost, lunch eller middag.

 3. 3. Stämmer ingen frukost, sämre hälsa?

  Ja, så kan det vara, men det är förstås individuellt. Det finns en hel del forskning som visar att frukostätare har lägre BMI och mindre frekvens av metabola sjukdomar

 4. 4. Minskar frukost småätandet?

  Ja, för många är det så, men absolut inte för alla och det finns studier om pekar i båda riktningarna även om man kan anta att frukosten faktiskt bör kunna minska småätandet med följande resonemang som utgångspunkt. Generellt sett så kan man säga att hunger är en av de värsta fienderna för den som vill äta kontrollerat, eventuellt för att gå ner i vikt. Småätande är många gånger förenat med ett oregelbundet ätande och en oförmåga att planera sina måltider. Den som äter frukost börjar dagen med att tillföra energi när kroppen efter nattsömen har låg energi. Det kan hjälpa till att stabilisera blodsockret och hålla mättnad under dagen så att det blir lättare att motstå småätande.

 5. 5. Blir du smartare av frukost?

  Nej. Inte smartare men det finns studier som visar att barn som ätit frukost innan skolan faktiskt lättare hänger med på lektionerna.

 6. 6. Är det bäst att äta sött tidigt på dagen?

  Nja, det finns en viss sanning i detta. Visst är det så att man har flera timmar på sig av möjligheter till att vara fysiskt aktiv och därmed göra av med mer energi än om man äter sötsaker på kvällen, men det är fortfarande inte på något sätt hälsosamt. Ska man hårddra det (socker i sig är inte på något sätt nödvändigt) så är det exempelvis generellt sätt bättre att äta något sött precis före eller efter ett hårt träningspass/långlopp än slentrianmässig till frukost.

Artiklar (1568)

Allt du vill veta om halloumi

Myter om halloumi

Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.

Köttfakta

10 myter om kött

Ska man salta köttet innan stekning och är det så att man inte ska ha färskt kött för länge i kylen? Vi sticker hål på köttmyterna och hjälper dig att välja rätt kött!

Mjölkmyter

Myter om mjölk

Borde alla barn dricka mjölk och får vi starkare skelett av mjölkdrickande?

Mythbusting

Mikromyter

Hur är det egentligen med mikron, förstör den näringsämnena i maten? Får vi cancer av att mikra maten? Vi reder ut några myter om mikrovågsugnen.

Frukost

5 nyttiga frukostar

Vi har listat 5 nyttiga frukostrecept som du enkelt snor ihop hemma i köket!

Bre´ på!

Riktigt goda frukostmackor

Här kommer tips för dig som vill variera och förnya frukostmackan. Våga testa något nytt!