Knäck i mikron

336
14
Knäck i mikron

Att göra knäck i mikro är ett enkelt och snabbt sätt att koka knäck – julens mesta julgodis! Här är ett recept på klassisk knäck av socker, grädde, smör och sirap med knaprig hackad mandel i. Koka knäcken i mikrovågsugnen och gör kulprovet för att se när smeten är klar. Godis till jul!

Knäck i mikron

Ingredienser

30 st
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 msk smör eller margarin
2 msk skalad, hackad mandel

För alla

Knäcken är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd grädde och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ. Använd mjölkfritt matfett.

Näringsvärdet är beräknat per styck.

Gör så här

Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. häll lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.

Tips

Knäck och kola går bra att frysa.

Vad tyckte du om receptet?

336

Kommentarer

Carola

2021-12-22

En underbart god knäck. Så enkel. Brukar göra flera sorter, saffransknäck, choklad ja du kan smaksätta med vad du vill. Nästa gång prövar jag med krossad polkagris, måste ju bli superb.. God Jul.

Emelianna

2021-12-20

Superbra knäck! Jag glömde smör, men det verkar inte ha spelat någon större roll.

Helena

2021-12-18

Gott och jättelätt att göra! Jag tog solrosfrön istället för mandel pga allergier. Rör ofta!

Näringsvärde per portion

Energi 198 KJ / 48 kCal
Fett 2 g
Salt 0.06 g
Kolhydrater 7 g
Protein 0.2 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept

Klassiska semlor
Marängsviss
Mjölkfri kolasås
Midsommartårta