Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Knäck i mikron

Att göra knäck i mikro är ett enkelt och snabbt sätt att koka knäck – julens mesta julgodis! Här är ett recept på klassisk knäck av socker, grädde, smör och sirap med knaprig hackad mandel i. Koka knäcken i mikrovågsugnen och gör kulprovet för att se när smeten är klar. Godis till jul!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 30 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda socker, grädde och sirap i en skål som tål mikrovågsugn och som rymmer minst 2-3 liter (för 30 st).
  2. Ställ in skålen i mikron på 750 W och koka 7-9 minuter eller tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125˚C.
  3. Rör ner mandeln och matfettet i smeten. Fördela smeten i knäckformar. Förvara svalt.

Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.

Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. häll lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.

För alla

Knäcken är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd grädde och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ. Använd mjölkfritt matfett.

Tips

Knäck och kola går bra att frysa.

Ingredienser

Portioner: 30 st
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl sirap
  • 1 msk smör eller margarin
  • 2 msk skalad, hackad mandel
Lägg till i inköpslistan
Stå inte vilsen i butiken igen!