Vilken kladdkaka som är bäst kan vara ett hett diskussionsämne. Ska den vara "segt kladdig" eller mer, "kladdigt kladdig"? Ingredienser och gräddningstid avgör hur din kladdkaka blir. Buffé ger dig tipsen för att hitta fram till just din favoritkladdkaka.

TIPS! Sugen på att baka genast? Botanisera bland alla våra mumsiga recept på kladdkaka.

4 steg till en ultimat kladdkaka

 • Kladdig kladdkaka

  För en garanterat kladdig kaka gäller det att hålla koll på klockan och hellre ställa den på den kortare tiden då ett tidsintervall anges i receptet. Ett knep för alla som vägrar äta okladdiga kakor är att öppna ugnen, ta ett tag om formen och skaka lätt fram och tillbaka - dallrar det alldeles för mycket kan några minuter till vara på sin plats. Dallrar det inte alls är det hög tid att ta ut den.

  OBS! Att öppna ugnsluckan när du bakar något som ska fluffa till sig är absolut förbjudet. Men i och med att kladdkakan inte ska resa sig nämnvärt är det fritt fram att öppna ugnen vid behov.

 • Seg kladdkaka

  Att byta ut en del av sockret mot sirap gör kladdkakan extra seg och kompakt med en lätt smak av kola. När man använder sirap kan kakans yta bli lite ojämn och bubblig under gräddningen - det är helt i sin ordning.

 • Kladdkaka med extra smak av kola

  Om du vill ha en extra touch av kolasmak i din kladdkaka kan du ersätta hälften av strösockret med farinsocker eller muscovadosocker. Dessa ger en härlig kolasmak. Använder du mörkt muscovadosocker får kakan dessutom en lätt lakritssmak.

 • Rädda en alltför kladdig kaka

  Går det egentligen att göra en alltför kladdig kladdkaka?! Om kakan är alldeles rinnig när du tar ut den ur ugnen kan det vara svårt att äta den. Ställ den i kylskåpet över natten så hinner den sätta sig. Resultatet blir en kladdigt kompakt och urmumsig kaka. Så svaret måste bli: nej, det går inte.